Telefon, MTN

A XXI. század elengedhetetlen kelléke a modern telekommunikáció. Pisti indulása előtt meg is mondta minden ismerősének, hogy mi lesz a helyi száma. A helyi szám kell, mert a magyar szolgáltató(k) afrikai roaming tarifái meghaladják a pofátlansági szintet (870 Ft/perc egy indított hívás, 390 Ft/perc a hívás fogadása és 2800 Ft egy MB adat!) Ezt a mobilszámot már használta korábban a cég, "csak" újra kellett aktiválni. Ismerve a helyi tempót, Pisti mindenkinek azt mondta, hogy a száma egy hét múlva fog csak működni, onnantól lehet Whatsupon hívni, az internet remélhetőleg hamar letöri a mobilárakat. Pisti tervez, Afrika végez...

img_20180327_145713.jpg

MTN hírdetés a reptéren

Zambiában elég jó Afrikához képest a mobilhálózat. A nagyvárosokban simán megy a 4G és a hangminőség is tökéltes. Az ország méretéből és településszerkezetéből adódóan a lefedettség nem tökéletes. Nagy területek maradnak ki teljesen a szolgáltatásból. A farm környéke sem egy mobilkommunikációs kánaán, de legalább kis erőfeszítéssel elérhetó a hálózat. Egyébként a lefedettség is folyamatosan javul, egyre telepítik az újabb és újabb tornyokat a szolgáltatók. Jelenleg négy szolgáltató van az országban: az MTN, az Airtel, a most már állami, korábban a líbiai diktátor, Kadhafi családja által birtokolt Zamtel és a Vodafone (utóbbi csak adatszolgáltatással). 

Pisti becsattogott a helyi legnagyobb mobilszolgáltatóhoz, az MTN-hez. Dél-Afrikai cég, 17 országban van jelen, Zambiában övé a legjobb hálózat. Ugyan a farmon ez sem működik, megvannak a helyek, hogy honnan lehet lelefonálni: a mubanga és a mangó fa alól, illetve a dombtetőről. Az adatforgalom onnan is csak edge, de van... Az MTN két éve megígérte, hogy kihelyez egy erősítő oszlopot/antennát a házhoz és akkor fog majd minden működni (Pisti ugyan inkább a dombtetőre tenné a cuccot, akkor kicsit hatékonyabb lenne, de hát ahhoz mászni kellene). Az MTN-nél kiderült, hogy a kirúgott zambiai kolléga az MTN számlákat is „elfelejtette” kifizetni, így több mint 1 éves hátraléka volt a PAMO-nak. Pisti pénzügyesként gyorsan átérezte a helyzetet, bekérte az egyenlegközlőt és befizette a tartozást. Ez volt február 16-án. 

Következő héten Pisti többször érdeklődött, hogy sikerült-e aktiválni a kártyát. Különböző információkat kapott, de a lényeg, hogy nem sikerült.

Február 21-én jelentős javulás következett be az ügykezelésben, Belinda, a bemba démon vette át az ügyet.

img_20180330_120117.jpg

kiderült, hogy új szerződés kell, mivel a régi lejárt. Még szerencse, hogy valaki a pénzügyön rábeszélte erre, mert ő először az eredeti szerződést hosszabbította volna meg. A pénzügyes úr mondta el neki, hogy ennek a PAMO nem biztos hogy örülne, tekintve, hogy teljesen megváltoztak a kondíciók 3 év alatt és jóval kedvezőbbek az új tarifák. A szerződést aláírták a felek, rendelkeztünk a számokról, csomagokról, ajándék készülékekről. Írtunk egy kérvényt, hogy szerződést akarunk kötni. Ez egy tök fölösleges helyi szokás, de cégek esetén mindig ragaszkodnak valamilyen céges fejléces papírra vetett, aláírt, lepecsételt levélhez. 

Február 22-én Belinda elküldte a készülékek listáját és a roaming tarifákat. A nemzetközi hívások árait nem sikerült...

Pisti elutazott a farmra és várta, hogy elinduljon a szolgáltatás. nem indult. Egy hét múlva újra fel kellett mennie Lusakába, irány az MTN és Belinda. A démon sajnos lebetegedett, de nagyon segítőkészen egy másik értékesítő kolléga lépett az ügybe. Chota (ő fiú) mindent megígért (szerződés, nemzetközi tarifák, stb.). Természetesen semmi sem történt. Ez volt március 1-én.

Pisti nem adta fel, március 2-án ismét bement az MTN-be. Se a démon, se Chota de jött Agness a bárány! Bárány mindent megígért, sőt elmondta, hogy a régi SIM kártya nem fog működni az új szerződéssel, kell egy újat kérni. El is intézte, Pisti kapott egy új kártyát. A kártya számát megküldte Agness-nek és várt, mert állítólag indul a szolgáltatás. Hiába...

Pisti március közepén ismét Lusakában volt, irány az MTN! Belinda meggyógyult, újra aktív. A szerződés még nincs aláírva az MTN oldaláról, mert a jogászok nézik! Hogy mi a ragyát a saját sztenderd szerződésükön, azt el nem tudom képzelni, de nézik. Felpörögnek az események, az is kiderül (mily meglepetés, hisz ezzel kezdtük az első napon), hogy a szám már egy éve nem működik, viszont ezért nem tudják az IT-sok újra aktíválni. Három napot kűzdenek vele. Ekkor Pisti megúnja és kéri Belindát, hogy keressék meg együtt az IT-sokat. Ezt persze nem lehet, de a démon mindent megígér. Március 17-et írtunk ekkor.

Pisti újra a farmra megy, majd egyszer csak hirtelen, minden előjel nélkül a szám elkezd működni! Március 19. a nagy nap. Persze adatszolgáltatás még nincsen, de legalább működik a hang.

Az áttörés március 25-én következik be, amikor elindul az adatforgalom is. Ehhez az is kellett, hogy a PAMO küldjön még egy fejléces levelet, hogy ezentúl becsszó időben fogjuk fizetni a számláinkat.

Már csak négy dolog hiányzik: az ajándék készülékek, a szerződés, Ben száma még mindig feltöltős, nem tudták átmigrálni és a nemzetközi tarifák. Hmmm. Nem túl hatékonyak. Ezekután mit várunk egy állami hivataltól...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr7313790178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunabouzu 2018.05.10. 12:03:36

Müholdas interneten nem gondolkodtatok? Ma mar nem annyira veszesen draga.

noszty 2018.09.06. 09:47:34

Olvasva a blogodat (ami rendkívül szórakoztató) folyamatosan az a kérdés jár a fejembe, hogy "MIÉÉÉÉÉRT?", szóval, hogy miért bünteted magad mindezzel, hogy egy olyan országban próbálasz egyről a kettőre jutni, ahol kb semmi nem működik. Az életed drága idejét töltöd azzal, hogy itt pl a telkomcéggel vesződsz. Nyilván azért csinálod, mert a serpenyő túloldalán ott van van szép és csodálatos, de ez a blogban annyira nem jön le, hogy mi ez, vagy csak mérsékelten. Erről írhatnál még, hogy mégis mi motivál és mi tart itt. Azt értem, hogy csodálatos a táj, meg a természet, de hát biztos voltál már a svájci Alpokban... vagy csomó más működő országban, ahol szintén mesés tájak vannak.

noszty 2018.09.07. 09:42:05

... vagy egyszerűen a nagy pénzkereseti lehetőség? Lehetséges volna?

MagyarFarmerZambiában 2018.09.16. 13:14:02

@noszty: Ezen én is gondolkodtam már. Talán az embernek ki kell néha lépnie a komfortzónájából. Ugyanakkor létrehozni valamit a világ másik végén a semmiből, az egy olyan dolog, amire az unokák is büszkék lehetnek. De Zambia jó hely, nem Svájc, de a maga módján működik és kezelhető. Csak pénzért ezt nem lehet csinálni!

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása