Breaking news! Lusaka marathon

Fantasztikus esemény történt a hétvégén a PAMO életében! Gyuri, a magyar erdőmérnök és a PAMO csapat oszlopos tagja részt vett a hétvégi Lusaka maratonon. Mit részt vett! Minden idők legjobb magyar zambiai eredményével ért célba!

img_20190501_172107.jpg

Gyuri meze

Guiness rekordba illő eredmény, 3 óra 54 perc! Már csak azért is, mert ez is olyan tipikus Guiness rekord lenne, mint azok általában szoktak lenni: valaki kitalál valamit, amit még soha senki nem csinált, aztán persze hogy rekord lesz. Igazság szerint Lusaka maratont sem futott még Gyurin kívül magyar... Kicsit nagyobb kategória, hogy az európai futók közül is elsőként ért célba, ez már tényleg komolyabb tett.

Persze a Lusaka maratonon részt venni önmagában egy regényes kaland. Először is be kell fizetni egy „jelentős” összeget nevezési díjként. Mondjuk a 350 kwacha, kb. 10.000 Ft nem egy nagy összeg európai szemmel, de helyben azért nem kevés. Külön kihívás, hogy a befizetés helyét megtalálja a lelkes futni szándékozó, vagy a kollégája, ugyanis Gyuri Pistit kérte meg erre. Pisti miután a neten nagy nehezen levadászta a helyi amatőr atlétikai szövetség elérhetőségét, közel 1 órát bolyongott egy 2 utcányi területen, hogy megtalálja az irodát. Luskakában ugyanis csak elvétva vannak házszámok, az utcanevek kiírása is esetleges, a bejáratokra nem írják ki a cégek nevét, stb. Miután Pisti meglelte az irodát (egy nagy telken belül volt, ahol volt még vagy 20 cég és ott is csak a biztonsági őr tudta megmutatni, hogy hova kell menni, mert egyedül reménytelen lett volna) és reklamálta a megtalálhatóságot, elmondták, hogy volt tábla kint az utcafronton, csak pár hete leesett. Minek is visszatenni az év eseménye előtt... De Pisit lelkesen fogadták, örültek a résztvételnek és a befizetésnek, volt működő nyomtatójuk, minden rendben volt.

Pisti a futás előtt 3 nappal felvette Gyuri részére a rajtszámot a pólóval és a 4 biztosító tűvel, amit adtak hozzá. Volt egy kis káosz a rajtszámokkal, mert mint kiderült pár adat elveszett, de Gyurié szerencsére rendben volt. 

Gyuri némi kalandok árán a szombati maraton startja előtt 8 órával (!) megérkezett Lusakába és nem túl kipihenten indult hajnalban a tett helyszínére. A maraton hajnali 5:30-kor startolt. 5:30-kor májusban a nap még csak éppen gondolkodik, hogy felkeljen-e, vagy szundítson még egy kicsit, így a futás enyhe derengésben indult el. Az ok persze logikus, mihelyst a napocska felkel, meglehetősen gyorsan lesz marha meleg és abban nem túl buli loholni az aszfalton. Persze 2500 éve a görög hős sem árnyékban futott és frissítővel sem szolgáltak neki útközben, pedig biztos örült volna egy Sprite-nak, vagy Mirindának, sőt neki még a harci felszerelését is vinnie kellett. No nem is élte túl mondjuk.

32130434_1814783191915945_1951348249826689024_n.jpg

Az útvonal

Gyuri lelkesen trappolva rótta a kilométereket, fehér bőre kiviláglott a mezőnyből. Döntően logikusan feketék indultak. Nem volt túl sok induló a maratonon, többen rajtoltak a rövidebb távokon. Ezért aztán a szervezők nem is gondolták fontosnak, hogy lezárják a futási útvonalat, így Lusaka egyik legforgalmasabb főútján ment a mezőny az autók között. Az egyik kocsi koccolta is Gyuri könyökét! Gyuri hozzávágta a vizespalackot, mire heves szóváltás keletkezett a felek között. Valószínüleg egy ilyen jelenetre kevés az esély a Boston maratonon...

Végül Gyuri kifulladva, de boldogan ért célba A Levy’s mall parkolójában. Ekkor látta kissé meglepődve, hogy a GPS szerint a megtett táv 1 km-rel hosszabb volt, mint a görög katona által futott táv! Afrikában még a Marathon-Athén táv is hosszabb, mint Európában! Szegény athéniak sosem tudták volna meg a győzelem hírét, ha Afrikában lett volna Görögország, mert a hős még a város előtt elpatkolt volna...

Gyuri lepihent, szuszogott, majd negyed óra múlva egy szervező felkérte, hogy ugyan fusson át még egyszer a célon. Gyuri azt hitte, hogy a sajtófotó miatt van erre szükség, büszkén húzta ki magát, hogy ő lesz a rendezvény arca, de nem, kiderült hogy a rajtszámában lévő chip nem működött és ő a rendszer szerint még mindig fut! Így a hivatalos eredménye kicsit rosszabb lett, mint a valós.

De a maraton nagy élmény volt számára így is Afrikában!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr4114810050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása