Visszatérés a farmra! – bevándorlási hivatal

Eljött a 2021 és látszott, hogy a Covidot továbbra is képtelen kezelni Európa, így Pisti hiába várt, hogy vége legyen a járványnak és nyugodtan utazhasson a farmra. Ezért aztán úgy döntött, hogy nem várhat tovább, ha belehal is, de menni kell, ennyi ideig nem lehet a farm kontroll nélkül.

 img_20210315_160830.jpg

Kettős szivárvány a farm fölött

Ezért egy szép márciusi napon Pisti repülőre szállt és irány 2 hétre Zambia! Zambiába több jogcímen lehet beutazni. Lehet a beutazó turista, üzletember, diplomata, vagy lehet valamilyen engedélye. Ezekből három van: munkavállalási, befektetői, vagy rezidens. Pisti ebből a befektetői engedéllyel rendelkezett. Zambiában ezt kicsit nehezebb megszerezni, mint Magyarországon, ott valós tevékenységet kell hozzá végezni, pénzért nem lehet megvenni.

Pisti befektetői engedélye még 2019 szeptemberében lejárt, de augusztus végén beadta a hosszabbítási kérelmet. Ezt Lusakában kell megtenni, majd a papírok eljutnak a 900 km-re északra fekvő Chinsaliba, ahova Shiwa N’gandu a farm székhelye tartozik. Az itteni immigration végzi el a többi hatósággal (munkaügy, TB, rendőrség, stb.) a farm ellenőrzését, hogy tényleg megtörtént-e a befektetés, vagy csalóról van csak szó. Októberben, amikor a szelleműzés miatt volt ott Pisti, akkor érdeklődött, hogy megvannak-e már a papírok. Nem voltak. Decemberben a mpikai hivatalban (mert az útba esik ellentétben Chinsalival, ami 240 km a farmtól!) megint elmondták Pistinek, hogy a papírok nincsenek még Chinsaliban és a legjobb lenne, ha visszaautózna Lusakába (600 km), ott a központi immigrationnél begyűjtené a dokumentumokat és aztán elhozná ezeket Chinsaliba. Hát Pisti ezt nem gondolta megtenni, ráadásul azért lusakai ismerősei elmondták, hogy ez még Afrikában sem az ő dolga. Ezután viszont kitört a járvány és Pisti nem járt azóta Zambiában.

Amikor Pisti leszállt Lusakában a reptéren, megnyugodva vette tudomásul, hogy nincs 1 év után túl nagy változás, még mindig gyalog megyünk a betonon az elavult fogadócsarnokba és az új kínaiak által épített reptér még nem üzemel. Gyors hőmérséklet mérés, a negatív Covid teszt ellenőrzése és a bejelentő leadása után egy egyenruhás, testes, fekete hölgy megnézi Pisti igazolványait, közli, hogy az engedély lejárt, majd barátságtalan hangon félreállítja indoklás nélkül. Pisti mutatja a hosszabbításról szóló papírjait, de ez nem érdekli a cerberust. Ezután beengedik az országba az aznapi két nagy gép összes utasát (Emirates, Ethiopean), átmegy az összes kínai munkás (akik hogy, hogy nem mindig kapnak engedélyt), majd mikor már csak Pisti meg még egy indiai család ácsorog egyedül a váróteremben, akkor a főbevándorlási hölgy odavakkantja Pistinek, hogy „jöjjön”! Bő egy óra telt el…

Ezután a világ legbarátságtalanabb tisztje Pistit leteremti a sárga földig, hogy hogy képzeli, hogy 1,5 év alatt nem intézte el a hosszabbítást? Ez Pisti kötelessége és kötelezettsége, miért nem tette meg? Pisti erre igazán nem számított miután egy viszonylag jelentős összeget fektetett be az országba, volt idő, amikor 150 embert alkalmazott, északon az egyetlen munkaadó és adófizető, szóval ez nem tűnt igazságosnak. Próbálta elmagyarázni a magát egyre jobban behergelő matrónának, hogy Covid van a világban és nem jutott el Zambiába, a hivatal meg előtte 4 hónap alatt nem volt képes eljutni a farmra, de mindez nem számított. Pisti 3 napot kapott, hogy eljusson Chinsaliba és megejtsék az ellenőrzést. Ez Zambiában normál esetben is közel lehetetlen, ez meg nem volt normál helyzet, mert Pisti vasárnap érkezett, hétfőn Nemzetközi Nőnap, amikor Zambiában hivatalosan is munkaszüneti nappal ünneplik az arrafelé egyáltalán nem gyengébb nemet, így esélytelen volt feljutni. Arról nem beszélve, hogy Pistinek be kellett vásárolnia a farmra szükséges gyógyszereket, műtrágyákat, védőfelszereléseket, stb., ami hétfőn lehetetlen volt. Ráadásul akkor még azt sem tudta, hogy az autója egy év pihenő után el fog-e indulni, bár egy jóbarát gondját viselte szerencsére. A kérés nem hatott, 3 nap és kész, távozhat.

Persze normál esetben az ilyenen nem érdemes fennakadni, a rendszer ennél azért rugalmasabb tud lenni. Pisti nem is aggódott, hanem kedden felhívta a kijáró emberét, hogy intézze már el a 2 hetes hosszabbítást a központban. ez 500 kwacha, de mégis jobb, mint minden logikus programot felborítani. Mély meglepetésére Steve lógó orr-ral jött vissza a hivatalból, minden szinten visszadobták az ügyet, csak Chinsali adhat hosszabbítást. Pisti ekkorra már forradalmi hangulatba került és úgy döntött, hogy ő márpedig megharcol az igazáért! Nyert ő már pert jogerősen a magyar adóhivatal ellen is, az immigration sem nyerhet.

Pisti szerdán elindult északra, megállt Mkushiban a farmer barátoknál (ott is fantasztikus élettörténetek vannak: az orosz cár volgai német származású tábornokainak leszármazottai, akik Zimbabweból menekültek a fehérek elleni pogromok elől Zambiába, vagy a magyar származású család, ahol a nagypapa a Drávát átúszva menekült 1948-ban külföldre és végül ő is Zimbabweba jutott), átadta kötelező Piros Arany, Gulyás krém és Pick szalámi szállítmányt, majd tovább indult csütörtökön északra Mkushi felé. Ott is vannak jó barátok, jó kapcsolatok és Munthali a tapasztalt és okos ügyintéző segítségével a helyi bevándorlási hivatal vezetője adott Pistinek 7 nap haladékot. Pisti 10-et szeretett volna, hogy haza tudjon utazni, de ezt ő sem volt hajlandó megadni, mondván, hogy irány Chinsali. Chinsali olyan, mint Róma, minden út odavezet… Pénteken ünnepnap volt, most a fiatalokat ünnepelték, Pisti hétfőn és kedden a farm dolgait intézte, így nem ért rá pecsétért menni 480 km-t… Szerdán pedig lejárt az engedély, de már muszáj volt visszamenni Lusakába, mert a hazaúthoz Covid teszt kell, azt meg ki tudja mennyi idő alatt készítik el egy afrikai fővárosban (egyébként nagyon gyorsan). Így aztán megint lejárt az engedély és csütörtökön Pisti újra hadbaküldte Steve-et, hogy szerezzen hosszabbítást. Steve szerint így hazaút előtt ez nem lehetett gond. De az volt! Steve minden szinten lepattant a hivataltól, senki nem volt hajlandó hosszabbítást adni. Pisti illegális bevándorlóvá vált Zambiában! Azért ez már nem tréfa. Zambiában ráadásul nincsen magyar nagykövetség, nincs konzuli szolgálat, pedig az ilyenkor nagyon hasznos lenne a veszélyeztetett állampolgár részére. Más az afrikai hivatalok hozzáállása, ha hivatalos ember kiséri az ügyfelet.

Steve azt a tájékoztatást kapta, hogy amennyiben Pisti nem megy el Chinsaliba (1,5 nap volt az indulásig), akkor a repülőtéren 18.000 kwacha büntetés vár rá és jó eséllyel kiutasítják az országból. Vagy B lehetőségként van egy „szakember”, aki megoldja a reptéren a problémát 5.000-ért. Pisti nem szereti a korrupciót, így nem volt mit tenni, a teljes kapcsolatrendszert be kellett indítani! Szerencsére a bevándorlási hivatal kivételével szeretik és elismerik Pistit az országban, sok barát nézett utána, hogy mit lehet tenni. Péntek reggel felhívták a bevándorlási hivatal vezetőjét, hogy segítsen az ügyben, felhívták a helyettesét is és Rossi úr, hazánk tiszteletbeli konzulja is intézkedni kezdett. Végül a kooperáció meghozta a gyümölcsét. Délután 2-kor újabb 30 napra meghosszabbodott az engedély, Pisti haza tudott utazni és vissza is térhet még Zambiába! Lesz még magyar farm Afrikában!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr4716604064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garviel Loken 2021.07.05. 17:57:50

Juhúúúú!
Új bejegyzés!

VicThor 2021.07.06. 10:24:10

Jó ötlet lenne összehasonlítani a farm mostani àllapotàt azzal, ahogy otthagytàtok.

GeoZ 2021.07.09. 14:54:32

Újabb gyöngyszem! Úgy tűnik ez jellemző Afrikára - a nekünk görbe út nekik egyenes - nekem a cég és két "beépített" ember rendezte a papírokat, hogy ne utasítsanak ki egy hónap "üdülés" után.

Bluebeard 2021.07.18. 09:55:20

Nagyon kafa blog és történet. Remélem mihamarabb lesz folytatás. Sok szerencsét az ujraindulashoz.

civil társadalom 2021.08.03. 14:41:21

Gördült még valami akadály az utadba vagy csak annyi mindent kell elintézni, hogy nem jut idő posztra? Én nagyon szurkolok a magyar imperializmusnak :)

dzongi 2021.08.11. 09:48:31

Szia, a Zambiai választásokról tudsz majd írni kicsit? :) Biztos más ezt egy ilyen országban belülről látni, mint amit én elolvashatok az economiston.

Anna Óvári 2021.08.12. 11:07:25

De jó! Úgy vártam már! Fihting! (ahogy a művelt nyugdíjas mondja)

civil társadalom 2021.12.01. 14:57:13

Reménykedve nézem meg időről-időre a blogot és szomorúan konstatásom, hogy nincs új bejegyzés. Lesz még magyar farm Zambiában? Ha nem lesz, egy lezárást akkor is megérdemelne a blog.

DusiBlogol 2022.03.30. 17:00:26

Szia kedves Magyar Farmer :)
En jelenleg Tanzaniaban lakom es erosen azon gondolkozom, hogy vennek itt egy farmot. Eleg eros a kesztetes.
Tudnank esetleg privatban beszelni? Nagyon kivancsi lennek a tapasztalataidra, esetleges csapdakra, etc.
Elore is koszonom!
Dusi

Gandi mester 2022.05.09. 10:13:04

Mi van veletek? Hiányoztok...

VicThor 2022.05.12. 00:38:12

Sziasztok!
Jól jönne egy összefoglaló, hogy mi történt az elmúlt egubévben.
Biztos nem volt könnyű idõszak.
Mi innen Magyarországból szurkolunk Nektek!

WinG 2023.02.13. 07:24:14

Vajon mi történt velük?

BTBT 2023.08.04. 19:35:59

náha visszanézek... :(

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása