Templom alapítás a farmon

A zambiai emberek nagyon vallásosak. Legtöbbjük számára a templomba járás fontos, vasárnaponként ki sem hagynák. Általában valamelyik keresztény gyülekezet tanításait követik: vannak római katolikusok, anglikánok, holland reformátusok, Jehova tanúi, pünkösdisták és még számtalan egyéb szekta, kisegyház. A városokban vannak főleg a helyi indiai és arab közösségek miatt mohamedán és buddhista templomok is, de ezek népszerűsége a négerek körében elenyésző. Vidéken ugyanakkor a régi, hagyományos törzsi babonák, vallások keverednek a keresztény tanításokkal, érdekes keveréket alkotva. És természetesen mint arról már korábban szó volt, a feketék is ugyanolyan esendő emberek, mint a fehérek, így a parancsolatok betartása nem mindig sikerül nekik sem...

img_20190210_103701.jpg

A templom-vágóhíd épülete a farmon

Egy szép februári szombat délutánon, amikor Pisti kivételesen otthonról hozott képes magazinját olvasgatta a szobájában, kopogtattak a terasz ajtó helyén. –Karibu! – mondta Pisti és kinézett, hogy kinek van megint valamilyen sürgős baja. Kennedy a namanja és Peter a tonga biztonsági őr álltak a teraszon. Bemba biztonsági őr bembaföldön az olyan, mint kecskére a káposztát... Peter vitte a szót, márcsak azért is, mert Kennedy híres névrokonával ellentétben nem igazán tud angolul. Peter elmondta, hogy komoly vallási problémájuk van. Pisti felsóhajtott, mert már attól félt, hogy a farmot érte komoly inzultus. A gond abban rejlett, hogy Mayembe falu messze van (azért itt 5 km nem távolság, de tényleg kutyagolni kell odáig) és így a farmon élő kis közösségnek korlátozott a lehetősége a vallása gyakorlására. Ráadásul Mayembe más hitközösséghez tartozik és nincs a környéken a saját közösségüknek temploma. Ezen Pisti kicsit meglepődött, tekintve, hogy mióta Kangát az előző lelkipásztort, - aki a PAMO farm menedzsere volt kezdetben – lopásért és nemi erőszakért átmenetileg egy kellemesen hűvös, ámde minden más tekintetben kellemetlen helyen állomásoztatták, szóval azóta nincs lelkipásztor Mayembeben. Az űrt pedig most Kennedy tölti be, ő prédikál vasárnaponként a faluban. Így aztán vagy Kennedy a legprofibb pap a világon és különböző szertartásrendek szerint is tud istentiszteletet celebrálni, vagy marhaság volt ez a kijelentés. De mindegy is, mert Peterék kérése az volt, hogy tarthatnak-e istentiszteletet vasárnaponként a farmon?

img_20190210_104119.jpg

Balra Kennedy, jobbra Peter, az oltáron a dália a kertből

Pistinek ez ellen semmi kifogása nem volt, sőt kimondottan támogatja a hitéletet, hátha sikerül a tízparancsolatot közelebb hozni a bembákhoz. Ráadásul régi álma volt egy kis templom a farmon, a bledi tó mintájára a leendő víztározó közepén, egy kis szigeten, egy erdélyi stílusú kis fatemplomot szeretett volna. És egy harangot. Zambiában nincsen harangszó és ez nagyon hiányzik Pistinek, az valahogy olyan meghitté teszi otthon a vasárnapi hangulatot. Nade most még nem tart itt a farm, se víztározó, se sziget, se templom, a harang pedig még Radnótfáján búslakodik az aktív harang árnyékában.

Így aztán Pisti azonnal engedélyt adott a gyülekezet alapítására (tisztára középkori földesúri hangulata lett tőle), majd megkérdezte, hogy hol szeretnék az istentiszteleteket tartani. Peterék egy kis tisztáson gondolták a bozótban, a farm központja mellett, hogy ne zavarjanak. Az ötlet nem volt rossz, de jó sem. Esős évszakban bármikor leszakadhat az ég, száraz évszakban fúj a szél és meleg van, szóval a természet lágy öle nem optimális helyszín. Pisti ezért úgy döntött, hogy támogatva a feketéket templomot alapít! IV. bélai hangulatban felajánlotta a két botcsinálta, de lelkes lelkipásztornak, hogy vasárnaponként az amúgyis ritkán használt vágóhíd épületét templomként használhatják. A két fekete fiú nem győzött hálálkodni. Pisit mondta nekik, hogy takarítsák ki egy kicsit a házat, amely Burek végiggondolatlan tervezése miatt amúgyis a farm legmagasabb épülete. Csaba a magyar zöldség specialista felajánlotta a Gyuri által tervezett paradicsomos ládákat padok gyanánt. Oltárként egy kis tuskóra tett tálca szolgált.

img_20190210_105112.jpg

Ládákon ül a kis gyülekezet

Pisti kicsit elgondolkodott utána, hogy a vágóhíd nem túl profán hely-e a templom számára, de aztán eszébe jutott Ábrahám és Izsák története és úgy döntött, hogy ennél alkalmasabb helyet nem is találhatott volna a templom számára.

Vasárnap 10 órakor, a két muzungu (fehér ember), Csaba és Gyuri  szépen felöltözve megjelentek a templom bejáratánál. A templom kihalt volt, csak a berendezés volt benne. Pisti nem sietett, mert biztos volt benne, hogy a szertartás is zambiai 10 órakor kezdődik, ami 10:30 és 11 között bármi lehet. Ahogy meglátták, hogy a muzunguk ott vannak a templomban, gyors hírnök szaladt körbe a házaknál, hogy gyertek, kezdeni kell. Mire Pisti odaért, már elkezdődött a szertartás. Pisti egy szál dáliát tett az oltárként szolgáló asztalkára, ezzel is hozzájárulva az ünnepélyes hangulathoz. Peter és Kennedy együtt tartották a beszédeket. Általában Kennedy mondta a szentbeszédet bembául és Peter fordította angolra, majd a végén Peter nanjául, Kennedy bembául celebrált. 

img_20190210_111548.jpg

Prédikáció

Pistit is felkérték, hogy beszéljen, de ezt Pisti elhárította és Csabát kérte meg, hogy beszéljen. Csaba nem beszélt, hanem egy gyönyörű zsoltárt énekelt el, egész biztos, hogy ez volt az első magyar zsoltár a történelemben, 1000 kilométeres körzetben!

A feketék el is szégyellték magukat, hogy ők nem tudtak egyetlen templomi éneket sem, így egy hét múlva Peter 3 órás gyakorlást rendelt el és 2 nappal később Pisti mosolyogva hallgatta a patak parton mosó két Iluskát (na jó, ez a hasonlat kicsit erős volt) a bemba zsoltárt gyakorolni.

img_20190210_104139.jpg

"Lelkes" gyerekek!

A PAMO első istentisztelete véget ért, mindenki boldog volt, emelkedett hangulatban elemezték az emberek a történteket. A Jóisten is elégedett lehetett, mert ahogy végetért az utolsó mondat, jelet küldött, nagyot dördült és leszakadt az ég. Jó volt a fedett templomban lenni...

img_20190210_114248.jpg

Zuhog az eső a templom előtt

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8914656023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GuessLess 2019.02.27. 13:55:39

IV. bélai, mi? Inkább szentistváni, ha már, Pisti :)

A harang mellé meg tényleg lehet, hogy nem ártana a 10 parancsolat kifüggesztése helyi nyelven, sok problémátokat megoldaná, ha betartanák. :D Mondjuk az itthoni eü is erre alapoz, milyen jól is állunk :D

Péter Karádi 2019.03.28. 08:57:42

Kicsit olyan a hangulata meg mintha az első magyar telepes jelentkezne be a Holdról.

Mezőgazdasággal foglalkozom én is, mindig örömmel olvasom a blogot.
Minden tiszteletem a tiéd!

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása