A magányos farm

Miután Gyuri elhagyta a farmot és a Covid miatt lehetetlenné vált az utazás, nehéz döntés várt a vezetőségre. A farmra nem lehet eljutni, Wiscott meghalt, hogyan tovább? Az alaptézis sajnos, hogy egy farmot Afrikában nem szabad 1 hónapnál hosszabb ideig magára hagyni, mert minden el fog tűnni. Pisti Gyuri javaslatát elfogadva úgy döntött, hogy Emmanuel lesz az új farm manager. A kedves olvasó talán még emlékszik a gombás bejegyzésre a blogban. Emmanuel a kasamai bemba fiatalember, aki állatorvosi tanfolyamot végzett, tűrhetően beszél angolul és képes elektronikusan is kommunikálni. Sőt mikroszkópot kért egyszer Pistitől, hogy tudjon vérmintákat elemezni a beteg állatoknál! Emmanuel tökéletes választásnak bizonyult. Rendszeresen beszámolt az eseményekről, kiszámolta a béreket, Gyuri utasításait követve vezette a farmot, intézte az ültetvények öntözését, növényvédelmét.

img_20210314_155237.jpg

A farm bejárata 1 év után

Gyuri a hazautazása előtt elültetett 1,5 hektár makadámia dió csemetét (400 db) és 1400 tő kávét. Ezek menedzselése lett a fő feladat, meg az állatállomány megőrzése, gyarapítása, illetve értékesítése. A 2019-ben vetett kukorica leszedése is feladat volt. Márciusban, amikor Gyuri elment, akkor még nem érett be a termés, így a feketékre maradt a begyűjtés, morzsolás, tárolás. Az Emmanuel által megküldött adatok alapján ez rendben megtörtént és valószínűleg nem is történt jelentős lopás, mert a hozam teljesen reális volt.

Újabb kukorica vetést nem engedett Pisti az esős évszakban, mert vezetni senki nem tud a farmon (Gyuri a kulcsokat sem hagyta ott biztos, ami biztos), így a műtrágya és vetőmag beszerzés nem lett volna egyszerű. A kukorica pedig a rengeteg eső miatt folyamatos nitrogén utánpótlást igényel Zambia északi részén. Így aztán mindössze egy kis babot vetettek és zöldségeket a farm konyha részére.

img_20200101_103450.jpg

Makadámia dió csemeték ültetés után

A farm úgy tűnt, hogy rendben működik. Takaréklángon, de megy. Aztán váratlanul, de júliusban elkezdett virágzani a kávé! Egy éves csemeték és virágba borultak a bokrok. Nem jellemző ez a kávéra, de ezek szerint a jó marhatrágya és a gondoskodás, meg biztosan az éghajlat is, megtették a hatásukat.

A marha eladásokból megvolt kezdetben a fedezete a fizetéseknek, így ez a gond sem nyomta a vezetőség vállát egy darabig. A céges kerékpár helyreállításával pedig az is megoldódott, hogy hogyan tudnak eljutni beszerző útra az alkalmazottak.

Közben azért alakultak ki feszültségek is a farmon. Főleg Sachika a lozi törzsből származó fő örző-védő és Emmanuel nem bírták egymást. Pisti egy szép októberi hétvégén kapott egy üzenetet Emmanueltől, hogy óriási elnézést kér, de azonnali hatállyal felmond, engedje el őt Pisti a farmról. Furcsa volt az üzenet, ezért Pisti visszakérdezett, hogy miért? Emmanuel válasza nem késett és elmagyarázta, hogy veszélyben van az élete, meg fog halni, ha a farmon marad! Na ez kezdett izgi lenni, mégis miért halna meg?

Kis nyomozás után kiderült, hogy mi történt. Emmanuel, Wiscott halála után, még a kinevezése előtt úgy döntött, hogy protein szükségletét nem a Scitec azóta már a Biotech által tönkretett fehérjeporaival elégíti ki, hanem elmegy inkább egy kicsit vadászni. A vadorzás viszont tilos, a farmon pedig de pláne tilos. Sachika, aki rajtakapta Emmanuelt csapdát állítani az erdőben, felelősségre vonta a vadorzót. Emmanuel innentől nem szereti Sachikát. Október elején aztán Sachika bal szeme csúnyán begyulladt. A logikus magyarázat erre a helyiek szerint természetesen nem egy bakteriális fertőzés, hanem az hogy Emmanuel gyűlöli őt és ezért gonosz varázslatot küldött rá. Sachika sem volt rest és bár elment Pisti tanácsára (és költségére) a klinikára, ahol kapott rá gyógyszert és rendbe is jött, bement a faluba és felkérte az ott tanyázó namanja varázslót, hogy küldjön halált Emmanuelre. Az öreg sámán azért tiltakozott ezellen, mert bár simán megöl, megbetegít, stb. bárkit a távolból, azért mégsem illik komoly indok nélkül bárkit is megölni, még egy tyúkért cserében sem. Így viszont Emmanuel tudomására jutott, hogy veszélyben az élete, ezért akart elmenekülni a farmról. Szép kis bagázs!

img-20201214-wa0000.jpg

Sachika szeme

Pisti meg ül otthon a Covid által bomlasztott Magyarországon, 7000 km-re a két ütődött-től és valahogy meg kellene oldani, hogy az egyetlen tanult ember a farmon megmaradjon és az egyébként elég használható biztonsági főnök se akarjon gyilkolászni. Meg is fogant a fejében a mesterterv!

Sachika kapott egy üzenetet Pistitől, hogy azt hallotta Budapesten a faluból és nem Emmanueltől (ezt is csak ott hiszi el valaki), hogy van egy bűnöző a Mayembeben, aki meg akarja öletni a farm menedzsert. Ez tűrhetetlen, ezért Pisti felkérte Sachikát, hogy ezt a rendkívül kényes és nagy szakértelmet követelő ügyet ő vegye kézbe és mint a biztonsági főnök és ex-rendőr, tegyen jelentést a megoldásról. Ez bevált! Sachika felvette az egyenruháját és elkezdett nyomozni. Persze nem találta meg a bűnöst, ennyire még ő sem hülye, hogy magát adja fel, de meg is szűnt a fenyegetés

Emmanuel már nehezebb eset volt. Egy fekete mágiától betojt bembát nem könnyű megnyugtatni. Szerencsére Pisti tudta a megoldást. A farm a ceremóniák óta a szellemek védelme alatt állt. A szellemek nem engednek semmilyen rontást, ártó szándékot a farmra. Olyannyira nem, hogy amikor az egyik üszőt megmarta egy kígyó és elpusztult, a subchief (tradicionális törzsfőnök-helyettes) azonnal vizsgálatot rendelt el, mert ilyen nem történhet a PAMO-nál! Összehívta az összes helyi vezetőt és a varázslót és újra helyreállították a védőpajzsot a farm körül. Dumbledor professzor bűbája sem védte jobban Roxfortot a fekete mágusok ellen!

Ezért aztán Pisti megírta Emmanuelnek, hogy Kapeso a hatalmas szellem Mayembe mellett és Lukoshi a vízesésnél védik a farmot, így amíg ott van soha nem eshet baja. Hatalmas kő esett le Emmanuel szívéről és óriási hálálkodások közepette köszönte meg a nagy bwananak (főnök), hogy megmentette az életét.

Azóta a két ember majdnem teljes egyetértésben végzi a dolgát a farmon.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1316488490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garviel Loken 2021.04.03. 13:43:58

Ezen behalok! Állatorvos, vérmintákat elemez és fél a szellemektől?
Na jó, ha valami nagy gebasz van a láthatáron, én is elrebegek egy miatyánkot. :-)

Jossarian 2021.04.05. 18:51:07

Nagyon jo a blog, kar, hogy hamarosan eltunik... Leirni azt, hogy a niggerek butak, lustak es meg lopnak is, bar igazsag de nem pc. Igy sajnos nem josolok nagy jovot a blognak bar hianypotlo es erdekes

DogTheDog 2021.04.07. 00:09:33

Mint egy Rejtő regény.

GeoZ 2021.04.07. 09:42:50

@DogTheDog: Valahogy nekem is ez ugrott be... Nagyon érdekes ezt látni, innen a távolból, de ez ott napi rutin, ahogy a blogból is látszik.
Még emlékszem, hogy régebben volt szó a kávéról, nagyszerű látni, hogy be is indult a dolog! Ennyi mellé már pár kaptár méhet is lehetne pakolni, a biztos beporzás kedvéért...De mintha erről is lett volna már szó korábban.

MagyarFarmerZambiában 2021.04.10. 09:17:19

@Jossarian: A nigger szó valóban nem pc, sőt kifejezetten sértő. Ilyet soha ne használj a feketékre, jogosan sértődnek meg. Ugyanúgy sértő a kaffer szó használata, ami az africaans nyelvből jön. Magyarul a fekete és a néger kifejezés használható, bár az utóbbit szerintem helytelenül kezdik tanulatlan emberek a niggerrel keverni.
Azzal is vitatkoznék, hogy buták és lusták lennének.
Gondolom a hitviláguk miatt tűnik a viselkedésük innen nézve butának. Hitbéli kérdésekről nehéz vitatkozni, a mi kultúránkban is van egy rakás babona, mégsem tartjuk magunkat butának.
A "lustaságot" is differenciáltan kell nézni. Abban a kultúrában az a munkatempó a normális. Ázsiában meg egy másik. Mi Európában sem vagyunk egységesek, nehéz egy szicíliait egy norvéggal összehasonlítani. De ezért senkit sem lehet megbélyegezni. Alkalmazkodni kell hozzá, mi vagyunk Afrikában a betolakodók, ők vannak otthon. :-)

Yakk 2021.04.26. 22:15:04

Nagyon szeretem ezt a blogot. Tudom, nem kívánságműsor, de jó lenne többet olvasni róla, esetleg még utólag is jöhet pár sztori vagy fotó.
Ezek szerint azóta sem tudtok visszajutni? Beoltva sem?

BTBT 2021.04.28. 13:42:31

Ha már lehet utazni,

szerintem érdemes lenne kipróbálnotok, hogy 1-2 hónapra fogadtok vállalkozó szellemű blog rajongókat, akik szívesen dolgoznának és rácsodálkoznának Afrikára.
Én szívesen mennék! Házkörüli javításokban, építésekben, barkácsolásban jó vagyok!
Apropó, tyúkokat nem tartotok?

civil társadalom 2021.06.07. 17:46:48

Jól belógattál, 2 hónapja azt hittem, hogy visszatér az élet a farmra és a blogra. Semmi hír azóta? Megmarad egyáltalán a farm a tulajdonotokban?

MagyarFarmerZambiában 2021.06.24. 23:18:29

Természetesen megvan a farm. Lehet utazni, csak senki nem tudja a kockázatot. Nincs megbízható adat. Bár mostanra minden magyar farm dolgozó be lett oltva.
És tartottunk tyúkot, egész pontosan broiler csirkét. Az nem sokban különbözik az itthonitól. Most nálunk nem éri meg, mert őrült nagy lett az infláció (24,6%) és a helyi fizetőképes kereslet nagyon lecsökkent.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása