Karambol, rendőrség, biztosító

Egy szép februári napon, Pisti épp a kecó felé autózott haza Lusakában egy jólvégzett nap után. Jó nagy dugó volt, mivel most állandóan túrnak-fúrnak a fővárosban: csatornát építenek az esővíznek és utakat szélesítenek. No nem a zambiai GDP táltosodott meg, hanem az amerikaiak fizetik a cechet...

Szóval Pisti dugózott hazafelé, közben Magorral és Pityesszel beszélt telefonon (természetesen kihangosítóval, mert itt sem szabad vezetés közben mobilozni), amikor csattanás, lökés, rázkódás és a kis piros autóba hátulról beleszállt egy kis szürke autó. Hogy ezt hogyan sikerült megoldania, amikor a dugóban egy méter előre, aztán stop volt a tempó, az rejtély volt Pisti számára, de nagy volt a csattanás, ezért muszáj volt megnézni mi történt. Sajnos a lökhárító betörött. Egyből nagy csődület támadt, Kalingalingában (Lusaka kerülete) ritkán karamboloznak muzunguval. Pisti mérges volt, mert nehéz nap volt mögötte, már a pihenésre vágyott és pont egy baleset hiányzott neki. Pedig ekkor még nem is sejtette milyen tortúra vár rá...

img_20190220_181518.jpg

A baleset

Rutinos afrikaiként gyorsan lefotózta a tett helyszínét, az autókat, a vétkes dokumentumait, a biztosítást igazoló matricákat a szélvédőn. A szegény elkövető, Zulu a kis nyeszlett bemba fiú Serenjéből jött, ápoló a helyi kórházban és nagyon el volt keseredve. De van biztosítása, ez jó hír.

Pisti kérdezte, hogy mégis hogy sikerült neki ilyen erővel fenéken trafálni a kis pirost. Kiderült, hogy Zulu kocsija belehuppant egy kátyúba és a sofőr nagy gázfröccsel tudott csak kijönni belőle. A gázfröccs meg túl nagyre sikerült. Megint a helyi utak állapota okozta a balesetet. Úgy tűnik, hogy a kormány vagy érdekelt az autószerelő, autóalkatrész bizniszben, vagy vétkesen gondatlan, de az utak állapota botrányos. 

img_20190220_182013.jpg

 A helyszín, Kalingalinga

Kezetfogtak, elbúcsúztak a felek. Pisti felhívta autókereskedő ismerősét, hogy ilyenkor mit kell tenni, hogy működik a biztosítás. Na ezt nem kellett volna! Innen indult a kálvária! Zambiában a biztosítási ügyintézés a rendőrséggel kezdődik. El kell csattogni a legközelebbi örsre, ahol jegyzőkönyvezik az esetet, utána mehet a sértett a biztosítóhoz. Ahol zambiában bekapcsolódik a hatóság, ott hagyj fel minden reménnyel! Na ez túlzás kicsit, de végeláthatatlanul lassú ügyintézésre lehet számítani.

img_20190220_181833.jpg

A "vétkes" személyije, ilyen a zambiai igazolvány

 Pisti elautózott Woodlandsbe a rendőrörsre. A közlekedési kolléga épp kiszaladt egy percre valahova, telefonja kikapcsolva, elérhetetlen. Az 1 percből 60 lett és már meg is érkezett! Pisti addig lement alfába és igyekezett nem a korgó gyomrára koncentrálni. A rendőrtiszt részvéttel meghallgatta Pistit, majd megkérdezte, hogy hol van a vétkes? Pisti mondta, hogy biztos otthon, honna kellene tudnia? Ja, akkor viszont most semmit nem lehet csinálni, mert a rendőrségen mind a két félnek meg kell jelennie. Pisti mutatta a lefotózott személyit, átadta a telefonszámot, de a rendőr csak a vállát vonogatta és közölte, hogy Pisti dolga előállítani a delikvenst! És ettől a véleményétől nem tágított. Pisti felhívta Zulut, aki felvette a telefont és némi győzködésre vállalta, hogy másnap reggel eljön az örsre.

img_20190220_192401.jpg

Rendőrörs by night

 Másnap reggel Zulu tényleg meg is jelent kis késéssel. Közben a rend büszke őre elszaladt egy állítólagos balesethez (Pisti látta őt kávézni a szemközti bevásárlóközpontban...), majd visszatért. Új emberekkel kiegészítve a renddőrcsapatot elkezdték írni a jegyzőkönyvet. Amikor a helyszínhez értek felkiáltott a hölgy aki írni tudott, hogy ja, ez nem a mi körzetünk, mi nem írhatjuk meg a jegyzőkönyvet! Mi van???- döbbent meg Pisti, ezt miért nem közölték tegnap??? Erre persze nincs válasz. A lényeg, hogy Kalingalingában 3 héttel korábban nyílt egy új rendőrörs, ők az illetékesek.

img_20190220_191014.jpg

Az örs belülről

A kalingalingai örs egy pici kis épület, nagy a tömeg, de Pisti fehér bőre utat nyit a közlekedési tiszthez, aki készséggel kiállítja a jegyzőkönyvet. Ráadásul nagyon segítőkész, mindent pontosan elmagyaráz a feleknek. Csak fénymásoló és nyomtató nincs az örsön, így Pisti ad Zulunak 10 kwachát (1 kwacha 30 Ft), aki ezzel elüget és lemásoltatja az okmányokat. Még kell fizetni 58 kwacha adminsztrációs díjat és már mehet a két érintett a biztosítóhoz! 

img_20190221_095848.jpg

Másnap a kalingalingai örsön 

A biztosító központja persze már elköltözött onnan, ahol a biztosítási kötvény szerint lenniük kellene. De van ott egy fiók, Pistiék gondolják, majd ott bejelentik a káreseményt. Gondolni lehet, bejelenteni nem. Azt csak a központban. Pisti legendás türelme itt kezd elfogyni, de újra kocsiba ül és irány a Goldman székház. Ott szerencsére már fogadják őket és a csinos ügyintéző hölgy (mivel hölgy ezért tudta is a dolgát) kitöltötte a kárbejelentő lapot. Pisti azt hitte ezzel végeztek, de nem! A hölgy utolsó kérdése az volt, hogy hol vannak az ajánlatok? Pisti nem értette, milyen ajánlatok? Hát a 3 javítási ajánlat a biztosító által akkreditált szervízektől! Anélkül nem lehet befogadni a kárbejelentőt! Pisti azt hitte agyvérzést kap. Őt törték össze, ő az áldozat, a szenvedő fél, a károsult és ő szív már egy napja lassan és még nincs vége! Megbeszélte a hölggyel, hogy fogadja be a kárbejelentőt és majd elküldi az ajánlatokat. Kapott egy listát a lehetséges szervízekről.

img_20190221_121905.jpg

A székház - van rá pénz, nem sok káreseményt fizethetnek ilyen ügyintézés mellett... 

Két hét múlva, amikor újra Lusakában volt, akkor elindult szervízt keresni. Talált egy viszonylag szimpatikusat, ahol nagyon segítőkészen megnézték a kocsit, adtak egy horror árajánlatot, majd beültek Pisti mellé a kocsiba és segítettek begyűjteni még két konkurens ajánlatot. Hogy hogynem, mind a kettő egy picit drágább lett, mint az övék... A szervízek itt is átverik a biztosítókat, ha tudják!

Pisti bevitte a hölgynek az ajánlatokat, ott a biztosító megigérte, hogy ellenőrzik és jelentkeznek. Két hét múlva hívta is Pistit egy Mózes nevü ürge, hogy hol az autó, mert szemlézni kellene. Pisti mondta, hogy Mpikában, 750 km-re a fővárostól. Mózes szerencsére piszok rugalmas volt, csak annyit kért, hogy Pisti fotózza le az autót és küldje el WhatAppon a képeket. Ez megtörtént. 2 nap múlva újabb hívás, még két kép kellett egy telibe előről, egy pedig hátulról a kocsiról.

img_20190416_073936.jpg

Ezért kár volt ennyit szívni!

 Itt tart most az ügy alig 2,5 hónappal a baleset után... Elvileg, ha elfogadják az ajánlatot, akkor a szervíz megjavítja az autót, a biztosító kifizeti nekik a díjat és kész. Elvileg Pistinek már nincs több feladata velük. Majd kiderül!

Tanulság: legközelebb Pisti csak akkor kezd biztosítási ügyintézésbe, ha ripityára törik az autót. Különben nem éri meg az ügyintézés. Azért van még hely, ahol rosszabb a biztosítási rendszer, mint otthon!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5914656165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garviel Loken 2019.05.04. 05:51:16

Aztarohadt... Ez nem semmi! Már a tortúra olvasásától is felhúztam magam. Szerintem, ezt direkt csinálják ennyire kacifántosan, hogy senki ne kezdjen bele az ügyintézésbe. Kevesebb ügyfél, kevesebb meló.

noszty 2019.05.07. 08:47:10

Amit te csinálsz, az a mazochizmus egy minősített esete.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása