Kibékülés a szellemekkel

Pisti rövid otthoni tartózkodás után október végén újra Zambiába érkezett. Hozott magával fehér gyöngyöket a kreatív hobby boltból és a család és barátok által adományozott lepedőket. Ezek voltak a kellékek, melyeket Mota a bemba varázsló rendelt a szellemek kiengesztelésére. Sajnos kicsit későn érkezett, a szellemek korábbra várták, így a szellemek a fehér autót bosszúból tönkretették, az ISUZU motorja Gyurival a volánnál beolvadt.

img_20191023_102714.jpg

A megolvadt dugattyú

Így Pisti vett gyorsan egy új pickupot, bízva abban, hogy ez már hosszan fogja szolgálni a farmot. Megérkezése után egyből elkezdték szervezni a szertartást.

Motának először is szüksége volt egy tyúkra. A farm fehér broiler csirkéi nem voltak jók, csak hagyományos falusi tyúkot lehetett használni. Ezt John be is szerezte a faluban.

img_20191030_135029.jpg

Mota és a tyúk

Megérkezett Mota a varázsló és Anton a falu főnök, akihez a Kapeso a mayembe-i szellem tartozott. Ketten együtt készültek felvenni a harcot a túlvilági lényekkel. Kiderült, hogy a magyar gyöngyök nem jók, mert túl nagyok voltak, szerencsére Mota hozott saját gyöngyöket, viszont a lepedők tökéletesek voltak. Az egyik lepedő felét Mota felhasogatta és szalagokat gyártott belőle. Bár muzungu (fehér ember) hivatalosan nem vehet részt a szertartáson, de Pisti elmagyarázta Wiscott segítségével a helyi szentembereknek, hogy a farmon ő a falufőnök, ugyanolyan rangban van, mint Anton és a szellemek biztosan megtiszteltetésnek veszik, ha ő is jelen van. Ez hatott, meg az is, hogy ő tudott autót vezetni és elég nagyok a távolságok a farmon. Pisti mindenképpen kíváncsi volt arra, hogy mi történik majd, mert biztos, hogy a kereszténység, meg a civilizáció terjedése ki fogja írtani a hagyományos rítusokat és talán ő az utolsó fehér ember a környéken, aki még ilyet átélhet.

Először a leghatalmasabb szellem lakhelyét keresték fel a szelleműzők, ez a farm területén kívül volt található. Mota nagyon elkeseredett, mert a nagy fát, ahol a szellem lakozik körbeszántották (ez enyhe túlzás, a helyiek az ekét még nem ismerik, de körbetúrták) a helyi parasztok. Antont jól le is tolta, hogy erre figyeljenek, mert baj lesz a faluban. Ezután Mota és Anton előrementek a fához, Pisti csak közelebb mehetett. Mota levette cipőjét és egyedül ment a fához. Hangos kántálásba kezdett, majd kiabált és beszélt. Anton azt mondta Pistinek, hogy Mota „nagy szavakat” mondott Kapesonak. Mota elővette a zsákból a tyúkot és megmutatta a szellemnek. Nem áldozta fel, ami Pistinek furcsa volt egy kicsit, valószínűleg régen azért ez nem így volt. Kiszórt egy marék gyöngyöt a fa alá, majd felmászott a fára és felkötötte rá a fehér szalagot. Újra énekelt, majd visszavette a cipőjét és végzett. Kis csalódás volt az egész Pisti számára, ennél egy magyar sámán nagyobb hókusz-pókuszt csinált volna, de ha hatott, akkor tökéletes volt.

img_20191030_144033.jpg

Mota és Anton Kapesonál

A második szellem Kapekele volt, a női szellem a tényleg hatalmas Mukunyu fánál. A szertartás ugyanaz volt, azzal a különbséggel, hogy itt a szegény tyúkot már nem vette elő Mota. Itt már Pisti is közel mehetett.

Harmadiknak Lukoshi a vízesés szelleme következett, aki nagy zöld kígyó alakjában szokott megjelenni néha. Hozzá igazából át kellett volna kelni a Mansha folyón a túlpartra, de ez nagy és veszélyes túra lett volna az arra úszkáló Gucci táskák miatt, ezért a farmon maradt a varázsló és onnan kiáltott át a túlpartra. Szerencsétlenségére a fa, amelyhez a szellem kötődött egy jó tüskés példány volt, így Mota és a nadrágja megszenvedték a fehér lepedő kitűzését.

img_20191027_172902.jpg

A vízesés a száraz évszak végén, itt szellemnek is jó lenni

Ekkorra Mota elfáradt és kijelentette, hogy végeztek, most már béke lesz a farmon. Pisti értetlenkedett, hisz négy szellem lakik a farmon és Chengo Mandot még nem látogatták meg. Esteledett, de végül Mota kötélnek állt és megkeresték Chengo Mando tanyáját. Lezajlott a szertartás, Motát és Antont Pisti hazavitte a faluba pihenni.

img_20191030_162228.jpg

Mota és Anton a vízesésnél

Másnap jöttek újra, mert kellett még áldozat és persze fizetni is kellett. Pisti faggatni kezdte Motat arról, hogy hithű keresztényként hogyan is működik ez a szellemesdi. És nagyon érdekes magyarázatot kapott! A szellemeket is Isten teremtette, amikor a földet és a vizet szétválasztotta. A szellemek a vizek felett laktak. Amikor Isten megteremtette Ádámot és Évát, akkor megparancsolta a szellemeknek, hogy költözzenek be az emberekbe. A jó emberek jó szellemei tovább élnek a haláluk után a gyermekeikben, a rossz emberek szellemei nem maradnak az emberekben tovább. Így például Káin szelleme sem él tovább, ha ki lett rendesen engesztelve. Érdekesen kapcsolódik össze az ősi hitvilág és a keresztény lélek fogalma.

Aztán jött az alku. Sajnos a szent ember sem szent, ha fizetségről van szó. Közölte, hogy 2 tehén az ára a szolgálatainak. Ez persze teljesen irreális ár Zambiában. Elindult az alku. Pisti egy kecskét ajánlott. Már majdnem kezdett botrányba fulladni az alku, amikor Pisti azt mondta, hogy rendben ne kecske legyen, hanem bárány. Mota kiakadt, hogy az nem jó a szellemeknek. De hamar bajba került, mert Pisti ártatlan szemekkel megkérdezte, hogy mi lehet a baj a báránnyal, ha maga a Jóisten adott bárányt Ábrahámnak, hogy ne Izsákot áldozza fel, hanem egy áldozati bárányt. Ha a Jóistennek (Lészá bembául) jó volt a bárány, akkor a szellemeknek is jó lesz. Erre Mota nem tudott mit válaszolni, csak nyögött és forgatta a szemeit. John meg vigyorgott, mert felháborítónak tartotta Mota követelését. Úgy néz ki a szent emberek egyik kultúrában sem szentek, ha pénzről van szó, tisztelet a kivételnek.

Innen már viszonylag gyorsan kialakult az kompromisszum. Mota megkapta a PAMO beteg és kicsit torz borjúját, a szellemeknek pedig feláldoztak egy birkát (aminek persze szintén szétosztották a húsát, még Pistinek is többet adtak, mint a szellemeknek). A birka egyik darabjával pedig Mota felmászott az egyik fára és feltette a húscafatot az egyik felső gallyra.

img_20191031_141629.jpg

Áldozati bárány

Ezzel végetért Mota szereplése, a szellemek a helyi rítus szerint ki lettek engesztelve. Pisti csak arra gondolt, hogy ha ez tényleg bekövetkezett, az nem Motának volt köszönhető, hanem a PAMO csapata őszinte szándékának. Talán a Pistiben és Gyuriban szunnyadó szellemek tudnak beszélni a farmon lakó társaikkal…

Hogy valami tényleg történhetett, azt az bizonyítja, hogy 2 héttel a ceremónia után egy reggeli napon Pisti szobájából egy hatalmas zöld mamba mászott ki az ablakon. Lukoshi megnézte a főnök szobáját.

 img-20191120-wa0001.jpg

A nagy zöld kígyó az ablakban - Lukoshi?

Azóta még azok a bembák is hisznek abban, hogy Pistit szeretik a szellemek és ő a fő varázsló, akik addig csak nevettek rajta. Pedig a mamba lehet, hogy csak egérre vadászott a tető alatt. Ki tudja, Afrika tele van rejtélyekkel…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2115511478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VikThor_ 2020.03.09. 07:45:29

Érzõdik az íràson, hogy a szerzõ Rejtõ Jenõ rajongó

Garviel Loken 2020.03.10. 10:43:50

Kösz a beszámolót, nagyon érdekes volt. Már azt gondoltam, felhagytál a blog írásával, ami nagy kár lenne, mert roppant szórakoztató.

VikThor_ 2020.03.18. 21:05:57

Üdv,
Nàlatok érzõdik valami a Covid-19 pànikból?
Hogyan làtjàk a helyzetet az ottani emberek?

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása