Szellemek a farmon - Juju!

A mai modern, nyugati világban az ember és a természet kapcsolata megváltozott, mindent sokkal racionálisabban közelítünk meg, mint az őseink. A természeti népek hitvilága még teljesen más. Akkor is megmaradtak az ősi hitvilág elemei, ha esetleg a térítők, misszionáriusok átterelték őket a keresztény vallás kötelékébe. Otthon, ha valaki hisz a szellemekben, akkor minimum dilisnek, ütődöttnek tartják, itt Afrikában még a fővárosban is magától értetődő, hogy létezik szellem, van varázslat. Ki tudja, lehet, hogy nekik van igazuk?

img_20190830_101942.jpg

A subchief, John és Anton a megbeszélésen

A farmon az elmúlt hónapokban, de tulajdonképpen a kezdetek óta történtek bosszantó események, balesetek, meghibásodások, volt rossz termés, elhullott állat, kígyómarás, stb. Ezek a mi európai felfogásunk szerint mind teljesen normális, megmagyarázható dolgok, nem kell mögötte semmi csodát keresni: a buta tehén rálépett a kobrára, persze hogy megmarta; víz volt az üzemanyagban, világos, hogy elromlott az autó; aknázó moly rajzás van a világban, persze, hogy megfelelő növényvédőszerek hiányában elpusztul a paradicsom. A bembák nem így gondolják.

Mint ahogy Harc a tolvajok ellen című blogbejegyzésben már szó volt róla, a boszorkánydoktor (varázyló) a mai napig létező szakma Afrikában és jelentős hatalmat is tulajdonítanak neki. De egyszerű emberek is ismernek rontó technikákat, átkokat és esküsznek rá, hogy működnek. A leghívőbb keresztény négerek is hosszan sorolnak őszinte hittel, babonás történeteket. Márpedig amiben mindenki hisz, az előbb-utóbb igaz is lesz...

Pistinek már hónapok óta emlegették az alkalmazottak, hogy valami nincsen rendben a farmon. Erre általában csak legyintett, de azért valahol mélyen a lelkében érezte, hogy tenni kellene valamit, mert a babonás emberek hite tényleg romboló lehet. Aztán egyszer Wiscott a fekete, keresztény teológus és agrárszakember farm menedzser említette meg Pistinek, hogy a farmon nem természetes dolgok történnek. Ez azért már elgondolkodtató volt, Wiscott okos ember. Közben meg történtek tényleg nehezen megmagyarázható események. Egyszer például a Case Magnum traktor önindító motorja magától beindult, senki nem volt a traktor közelében sem, kerregett valameddig, majd csendesen leégett (persze esős évszak, pára, behúzott a relé). A vizes dízeltől elromlott Isuzu motort hónapokig nem tudták megjavítani még tényleg jó és megbízható szerelők sem (persze, megfelelő diagnosztika nélkül nehéz rájönni, hogy mi ment tönkre). A kígyómarások is megszaporodtak, pedig tél volt, ilyenkor a hüllők nem olyan aktívak. A termeszek is most végeztek pár tartóoszloppal és dőlt le pár fűtetős építmény. A trágyaszóró hidraulikája is eltömődött valahogy és indításkor szétnyomta a tömítést. Persze ezeket is mind meg lehet magyarázni, ennyi hiba minden nagy operációban előfordul még a magyar Alföldön is, de azért furcsának is tűnhetnek ezek így egymás után.

Aztán egy napon Meekness az új fekete és városból érkező, tanult, nem bemba és mélyen keresztény vallásos adminisztrátor is megjegyezte Pistinek, hogy gonosz erők dolgoznak a farmon. Ő kijárt a faluba hétvégenként és a kocsmában a részegek sejtelmesen susogtak a fülébe. Ez volt Pisti számára az utolsó csepp a pohárban, itt lépni kellett. Haditanácsot követően Wiscott megbízást kapott, hogy találkozzon a törzsfőnök helyettessel (subchief) és kérje a segítségét. „Szerencsére” Wiscott maláriás lett (30 éve nem volt, pedig vidéken élt mindig, először nem is hitte el Pistinek, hogy tényleg maláriás és antibiotikumot kért, amit végül Pisti vonakodva adott is neki - ez is lehetett gonosz varázslat...), így aktuálissá vált, hogy elvigye Gyuri a subchief falujába a klinikára. A farmerek nagy döbbenetére kiderült, hogy a subchief is tudja, hogy a gonosz megszállta a farmot és gonosz varázslat akadályozza a sikeres működést. Juju (ejtsd dzsudzsu), rontás van a farmon! Kétszem magyarként, a természet közepén, távol a civilizációtól, körülvéve sokezer bembával, ez a hír kicsit rémisztő volt. Mi van, ha igaz? Mi van, ha mégsem nekünk és a papjainknak van igazunk? Jujuval ölni is lehet állítólag...

Az ügy nem tűrt halasztást és a farmra csúcstalálkozót szervezett a vezetés. Augusztus utolsó péntekén megérkezett biciklivel és titkárával a subchief Lukakából, meghívásra került a két falufőnök (headman, tanácselnök) és a helyettesük Mayembe faluból, az öreg Tadeus Binga (egy helyi kisfarmer, akinek szintén rontás van a farmján, bár azt is mondják, hogy ő is nagy jujuzó), aki egyébként Mayembe „jegyzője” is, Wiscott a farm menedzsere és Pisti tolmácsa, valamint John a munkások vezetője és nem mellesleg a törzsi varázsló poszt egyik lehetséges várományosa, meg természetesen Pisti, mint a vendéglátó, házigazda, aki itt szintén mwinemushinak, falufőnöknek számít. Komoly erők gyűltek össze! Pamo, ami bembául azt jelenti együtt, közösen, így akarta Pisti megoldani a problémát.

img_20190830_103150.jpg

A megbeszélés, Anton beszél

A megbeszélésnek komoly protokollja volt, Wiscott volt a ceremóniamester, Pisti nyitotta meg a megbeszélést, mindenki bemutatkozott, majd utána mindenki egyesével elmondta, hogy mit gondol a helyzetről. A megbeszélés nagyon békés hangnemű volt egész addig, amíg Diamon, a foltos (pigmenthiányos foltok vannak a bőrén) faluvezető be nem fejezte a beszédét. Ekkor a subchief kezdett el beszélni és Pisti csak kapkodta a fejét, mert azt még a gyenge bembatudásával is értette, hogy nagyon komolyra fordult a történet. Egyértelmű volt, hogy a két faluvezető kemény leszúrást kapott és a subchief utasította őket valamire. Mint kiderült (bár ezt persze senki nem ismerte be), Foltos a fő bűnös, ő küldte a jujut a farmra még akkor, amikor a feketék által gyűlölt dél-afrikai Burek vezette az embereket. Persze ilyen hatású rontást egyedül nem tudott elintézni, ezért Anton, a másik falufőnök és egy nem ismert harmadik falubeli segített nekik. A subchief (akinek szintén van varázsereje, enélkül senki nem lehet vezető) megfenyegette őket, hogy komoly bajaik lehetnek, ha nem hagyják a PAMO-t fejlődni, a régió befektetőkre szomjazik, tőke kell és fejlődés. Tolmácsolta a senior chief, chief Mukwikile ezirányú utasítását is. Parázs volt a hangulat.

img_20181130_130428.jpg

Anton (pirosban) és Foltos (kék ingben) korábban a farmon 

Pisti azt hitte, hogy ezzel minden rendbe is jött, a dolog le van rendezve, de kiderült, hogy nem! Foltos emelkedett szólásra, mert szerinte a bajok igazi forrása a farmon az az, hogy sosem lett hagyományos módon a helyi boszorkánydoktor/táltos/sámán/varázsló által megáldva. Ez ráadásul nem is mai probléma. Az első tulajdonos a dél-afrikai kommandós ezredes, Neil sem hitt a babonákban és elutasította az áldozatot. Emiatt megharagudtak a szellemek a területre. Meg is történt a baj, egy oroszlán kezdte tizedelni a marháit. A bembák egyből tudták, hogy ez csak egy szellemoroszlán lehet! Ebben annyi igazság valóban lehetett, hogy addigra már vagy 20 éve nem járt arra oroszlán. Neil persze nem hitt nekik és kiment vadászni az oroszlánra a Mansha folyó mellé. Jött is a sörényes éjjel, de hiába lőtt rá a mesterlövész katona, nem találta el a ragadozót. Neil nem adta fel és csalit helyezett ki, a folyó túlpartján lőtt egy bozóti disznót, áthozta a folyón és kitette mérgezett csalinak. Ezzel újabb törvényt sértett, mert a halott állatot nem szabad áthozni a folyón. Éjjel jött az oroszlán és szétdúlta a leshelyet és Neil megint nem tudta meglőni. Az oroszlán evett a mérgezett dögből és nem pusztult el! Neil sosem tudta lelőni az oroszlánt és az végül csak a helyi varázsló segítségével tűnt el. Volt egyébként hasonló, jól dokumentált  eset Kenyában is (emléktábla is van kitéve), ahol egy hídépítésnél voltak emberevő oroszlánok, amikre hiába vadásztak hosszú időn át a fehér vadászok...

Miután Neilnek menekülnie kellett a farmról (nem az oroszlán, hanem az általuk végrehajtott katonai szabotázs akciók miatt), az Anderson család vette meg a farmot. Ők sem kértek áldást rá. És ezt Burek is visszautasította annak idején, amikor a PAMO vette meg a farmot. Úgy tűnik hiba volt.

Mint kiderült, a farmon négy szellem lakik:

  1. Lukoshi (Keselyű) a vízesésnél lakik
  2. Kapekele egy női szellem a Mukunyu fában a Mayembe patak mellett
  3. Kapeso a leghatalmasabb mindközül a Mayembe faluba vezető út mellett lakozik
  4. Chengo Mando a romboló szellem a Mansha mellett lakik, ő egy régen lenyilazott halott ember szelleme

A szellemek alapvetően békések és jók. Ők nem szokták bántani az embereket, ha kiengesztelik őket, akkor védik a területüket a juju ellen is. Hatalmasabbak, mint az ártani akaró emberek, könnyedén legyőzik a rontást. Általában állati alakban, kígyó, oroszlán testesülnek meg, ha láttatni akarják magukat az emberekkel. Lukoshi például kígyószellem, hatalmas zöld mamba formájában szokott néha megjelenni a vízesésnél. Sosem marja meg az embert, a szellemkígyó nem bánt. És Pisti talán látta is 3 éve, amikor hárman majdnem átgyalogoltak rajta és valóban nem támadott, hanem békésen besiklott a fűbe! A Mulenga Mwampanga nevű szellem (ő nem a farmon lakik) hernyó alakban testesül meg. Hiába szedik le a fáról és főzik meg, vagy teszik forró olajba, sosem pusztul el.

img_20180324_084704.jpg

Anton, Diamon (Foltos) és John

A szellemeket akkor is meg lehet látni, ha el akarnak rejtőzni, de ahhoz impimpit kell szedni, ami egy speciális medicína, aki ezt szedi látja a láthatatlant. Wiscott esküszik, hogy saját szemével látta, amikor még a vadorzók elleni csapatban dolgozott a Luangwa nemzeti parkban, hogy egy emberevő oroszlán ellen kiküldött csapat egyik tagja hirtelen felkapta a fegyverét és rálőtt egy emberre! Társai rémülten fogták le, ő meg mondta, hogy ő oroszlánt lőtt. És tényleg! Ott feküdt a vad holtan, amit a többi tapasztalt vadőr mind embernek látott. A lövést leadó vadőr viszont impimpit szedett előtte.

De van olyan fehér farmer is, aki esküszik arra, hogy van egy 100 hektáros erdős részt a birtokán, amit nem lehet kivágni. Figyelmeztették az emberei, hogy ne nyúljon hozzá, mert az egy szent hely és szellemek tanyáznak benne, de kinevette őket. Minden gép, amivel nekiálltak az erdőt irtani elromlott, az emberek megsérültek. Feladta, nem bántja a területet.

Szintén bizonyítottnak tartott eset az az útépítő mérnök, aki egyenesen akart vezettetni egy új utat. Mondták a feketék, hogy nem jó, kerülni kellene, de ő ragaszkodott az eredeti tervhez. Mondták neki, hogy szellemkígyó lakja a sziklákat az egyenes vonalon, de ő nem hitte. Puskájával előrement és megtalálta a hatalmas kobrát és rálőtt. Délután kicsit gyengének érezte magát és hazament. Felesége teát hozott neki, de a teából kígyó tekergőzött elő. Elment zuhanyozni, de a zuhanyrózsából kígyók bújtak ki. Három nap múlva már az őrület határán volt, amikor hazatért végleg Dél-Afrikába. Az elkészült út kitér jobbra és nem megy át a sziklákon...

A szellemek az ősi szabályok betartása felett őrködnek és csak azoknak ártanak, akik megszegik a ezeket. Érdekesek a bozóti élet hagyományosan betartandó regulái:

  1. Tilos a szeretkezés a bozótban
  2. Tilos érésben lévő gyümölcsfát kivágni
  3. Tilos állati hangokat utánozni, kivéve, ha a vadász használ hívóeszközt
  4. Tilos az erdőben durva szavakat használni, káromkodni
  5. Tilos az erdőben dohányozni (nem egyértelmű, hogy ez a cigarettára is vonatkozik, vagy csak a kábítószerre)
  6. Tilos bizonyos szent fákat (mutaba – fügefa) kivágni, megsérteni

Ha valaki megszegi a szabályokat, akkor eltéved az erdőben és nem talál haza, esetleg komolyabb baja esik. Mindenki tud olyan párocskákról, akik napokig nem találtak haza, pedig nem egy labirintus a környék...

Pisti hitte is, nem is a történeteket, de az biztos, hogy a bembák hisznek benne. Nincs más megoldás, Mota segítségét kell kérni. Ő a helyi varázsló, John nagybátyja, ő tudja majd kiengesztelni a szellemeket. Ha a szertartás lezajlik, onnantól senki és semmi nem bánthatja a PAMO-t! Egy biztos, a fehér autó már most, váratlanul, sok hónap próbálkozás után elindult és működik. Még füstöl és az indító motor is rakoncátlankodik, na meg a lámpák sem tökéletesek és nyikorog is, meg zörög és a négykerékhajtás sem működik, de megy. Lehet, hogy Kapeso már értékeli a szándékot is? Úgy legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr9115093136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VikThor_ 2019.09.18. 10:47:58

Ha sikerül, rögzítsétek a szelleműzés folyamatát. Mint nálunk régen a népdalokat.
Mikor Zambia népe belép a digitális korba, ez az emlék a rurális népi hagyományokról aranyat fog érni.

Örömhernyó 2019.09.19. 12:56:45

@VikThor_: Bizony, valószínűleg pár generáción belül úgy elfelejtik ezeket a hagyományokat, mint ahogy hagyományos viseleteket is, amiket a kínai ruhák kora előtt hordtak.
Azért én nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy szellemek léteznek. Ami viszont fontos, hogy a helyi négerek ebben hisznek és ez befolyásolja a viselkedésüket, hozzáállásukat, tehát már az ő megnyerésük érdekében se árt szertartásokat végeztetni.

És mennyi ennek a költsége? Milyen műveletekkel jár ez?

MagyarFarmerZambiában 2019.09.19. 20:34:56

@Örömhernyó: A költsége egy kecske, 4 fehér lepedő, fehér gyöngyök és egy ebéd. Nem túl drága akkor sem, ha esetleg nem segítene...

Örömhernyó 2019.09.24. 09:22:14

@MagyarFarmerZambiában: Nem is merem megkérdezni, hogy a kecske túléli-e a dolgot. Gondolom nem.
Ilyen áron simán megéri a szertartás a hülyének is. Azt hittem ez egy olyan nagyszabású lehúzás, mint ami Magyarországon terjed hiszékeny, műveletlen emberek körében, amikor egy "sámán" leveszi a rontást a milliós összegű készpénzről, csak közben el is tűnik belőle mondjuk a 90%-a.

Tintafolt 2019.09.30. 22:35:40

@MagyarFarmerZambiában: és ezzel a toll is lekerül a hátatokról egy időre a helyiek szerint.:)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.11.19. 13:53:06

Mi lett a vége? Vagy valami félrement a szertartás során és juju költözött az internetbe is?

Tintafolt 2020.01.13. 03:09:46

Kikötötték a netet? Minden oké?

ensomhed 2020.01.21. 16:46:08

Légyszíves adjál életlejet.

teetotaler 2020.01.28. 19:30:26

Jöhetne már valami poszt, srácok :)

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása