Állatsorsok, állatok jogai Zambiában

Zambiában és általában fekete Afrikában, nagyon eltérő az emberek hozzáállása az élőlényekhez. Itt még nagyon szó szerint értelmezik azt a bibliai parancsot, melyet Ádám és Éva kapott Istentől, miszerint uralkodjatok az állatok felett. Hát itt ezt rendesen betartják! Az állatokra szinte kizárólag fehérjeforrásként tekintenek, az európai hozzáállás, mely szerint nekik is jogaik vannak, teljesen ismeretlen. Pisti azt nem tudta kideríteni (2 jogász sem tudott róla), hogy van-e egyáltalán jogi szabályozás ebben a kérdéskörben, de jó eséllyel nincsen. Ez persze érthető, ha valakinek az a gondja, hogy hogyan jut megfelelő táplálékhoz, hogyan ad élelmet a családjának, akkor neki nem az a fontos, hogy boldog csirkét, vagy kecskét tartson, neveljen.

img_20190118_121722.jpg

Malacsors

Hobby állattartás nem nagyon jellemző Zambiában. A városokban a gazdagoknál lehet kutyát és macskát találni néha, de ez is inkább a jelenlévő kis fehér közösségre jellemző. Létezik a boltokban kutya- és macskatáp és kaphatóak a szükséges kiegészítők is. De kutyát pórázon sétáltató embert Pisti még nem látott. 

Vidéken minden lénynek funkciója van. Háziállatként csak kutyákat lehet találni a falvakban, feladatuk a ház védelme a betörőkkel szemben. Fantasztikus blökiket lehet látni! Mindegyik kistestű (logikus, a nagy sokat enne) és egy genetikus biztos fantasztikus múltat tudna kiolvasni, ha feltérképezné a DNS-üket. Enni jellemzően nshimát kapnak (ez a helyi puliszka szerű kukoricakása), húshoz akkor jutnak, ha fognak maguknak egeret, patkányt, vagy madarakat. Abból a szempontból szerencsések, hogy megkötve nem lehet látni őket, de olyat már többször látott Pisti, hogy jól oldalbarúgták a szófogadatlan kutyát.

img_20181218_144000.jpg

Kecske a tetőn. A vevő állatorvos...

A többi állat már mind élelmiszerként szolgál. A marhák általában a nagyobb farmokon vannak, a feketék nagyon ritkán tudnak szarvasmarhát tartani. Ha vannak, akkor legeltetik őket, istálló nincsen. Tejmarha csak profi gazdaságokban található, vidéken nem is isznak tejet a helyiek. 

A kecske a legjellemzőbb négylábú húsforrás. Minden faluszélen ott legel egy-két darab szakállas jószág. Mivel a kecske a legkevésbé válogatós növényevő, ezért elég jól túléli a ridegtartást.

img_20190503_132334.jpg

Kecskék egy kordén Lusakában

Sertést ritkán találni, ha nagyritkán előkocog egy-egy koca, azok meglehetősen girhes jószágok. De aki tart, az szereti a sertéshúst, kivéve Veronicát a farmról, akinek vannak disznói, viszi is a maradék dinnyehéjat nekik, de nem eszi a sertéshúst, még a Pick szalámit sem kóstolta meg. Nagyüzemi tartás most kezdődött, a legnagyobb élelmiszercég a Zambeef és a Zamchick után bevezette a Zampig márkát is, de a fő húsfajta még sokáig nem a disznó lesz.

img_20190118_153156.jpg

Szegény malac

A csirke jelemző még a portákon, minden faluban kapirgál pár tarajos és úton-útfélen árulják messziről lengetve a szegény állatokat, hogy az autósok észrevegyék és megálljanak vásárolni.

img-20190503-wa0000.jpg

Tartálykocsin is lehet kecskét szállítani!

A tartási körülményekkel nincs is nagy baj Zambiában, de a szállítás az már európai szemmel megdöbbentő. Persze a szállítóeszközöknek igen szűk palettája áll csak rendelkezésre, így logikus, hogy minden lehetséges eszközt felhasználnak a hús eljuttatására egyik helyről a másikra. Mivel hűtőkamion nincsen, ezért nem lehet húst szállítani, muszáj az élőállatokkal közlekedni. Az pedig szófogadatlan, nem akar sétálni, így általában gúzsbakötve szállítják őket nyakban, kézben, de leginkább a bicikli csomagtartójához rögzítve. Az állatok először tiltakoznak, aztán beletörődnek a sorsukba, pedig van, hogy órákig vannak összekötözve a napon, étlen-szomjan...

img_20190118_175658.jpg

Kecske és malac szállítása. Nem épp EU konform...

A farmon Pisti és Gyuri nem tűri az állatkínzást, furcsán is néznek a helyiek a két „őrült” fehérre. Gyuri remek, kényelmes szállítóketrecet készíttetett a csirkák számára, akik így a piacra vezető utat egész kényelmesen tudják megtenni. Persze oda kell figyelni a bepakoláskor, mert ha nem figyelnek oda, akkor a feketék simán bepakolnak az engedélyezett 15 helyett akár 40 darabot is...

A vadállatoknak viszont vannak jogaik! Komoly törvényi védelemben részesülnek, mind a nemzeti parkokban, mind bárhol az országban. Vadászni, elpusztítani nem szabad őket, a kilövési kvótákat központilag határozzák meg. A vadorzást szigorúan büntetik. Az elmélet nagyon szép, a gyakorlatban viszont minden törvény csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. A valóság az, hogy a hatóságok nem jutnak el a kisfalvakba, így mindenhol akad egy ügyes orvvadász, aki csapdával, lándzsával, házilag barkácsolt lőfegyverrel vadászik a megmaradt vadakra. A nemzeti parkokon kívül nem sok vad maradt, a farmról is az 50 évvel ezelőtt még ott legelésző kafferbivaly csordák és antilop csapatok eltűntek, Pisti 4 év alatt összesen látott 2 kis duiker antilopot... Sajnos Afrika is kiírtja az eredeti élővilágát. Persze elég nehéz lenne élelmiszert termelni, ha a falu mellett elefántok élnének...

img_20190620_152115.jpg

Zambiában az elefántoknak még konditerem is jár! :-)

A nemzeti parkokban szerencsére még sok a vadállat és a parkok hatalmasak, összesen Magyarországnál nagyobb terület élvez védelmet Zambiában. A nemzeti parkok kollégái próbálják megakadályozni a vadorzást, persze amikor ők kapnak parancsot, hogy vadhús kell a hétvégére Lusakában a hatalmasságoknak, akkor ők is tehetetlenek...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr4614982842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.07.29. 06:56:05

Az állatjogi aktivistákat odaküldeném az emberevő oroszlánok közé, hogy beszéljék meg egymás közt, hogy kinek mihez van joga.

A hobbyállattartás ahogy a túltolt állatvédelem is a civilizáció hanyatlásának a jele.

GeoZ 2019.07.29. 08:56:27

@midnight coder: Az erős sarkítástól eltekintve értem, hogy mire gondolsz. Viszont úgy gondolom, hogy amikor állattartásról beszélünk - és az ehhez kapcsolódó szállításról - elég jól megfogható érdek, roppantul leegyszerűsítve, hogy:
- a haszonállat olyan körülmények között legyen, ami az optimális növekedését lehetővé teszi
- a szállítás során nem sérüljön/hulljon el

Így itt nem jogokról, hanem jól felfogott érdekről beszélünk.

Ami a hobbiállattartást illeti, úgy gondolom, hogy vannak rosszabb hobbik is. A "túltolt" jelzővel bárminek sötét dicsfényt lehet adni, esetenként jogosan.

Szintén csak magánvéleményem, hogy rossznak tekintem bármilyen élőlény kínzását.

Lehetne folytatni, de szükségtelen.

Érdekes látni, hogy mennyiben különbözik és mennyiben hasonló Zambiában az állatokhoz való hozzáállás. Magam részéről a lehetőségeikhez mérten hasonlónak látom, mint itt.

midnightcoder2 2019.07.29. 09:16:39

@GeoZ: A túltoltat én ott érzem, amikor elpusztítunk egy rakás disznót azért, hogy a menhelyeken életben tartsunk egy rakás gazdátlan macskát/kutyát, és ezt még jócselekedetnek is tartjuk. Vagy hogy állam bácsi börtönnel bünteti a kutya megmérgezését mert állatkínzás, ugyanakkor ezerszám mérgezik a patkányokat állam bácsi megbízásából. Vagy hogy az európai állatvédõ lelkesen tiltakozik az ellen, hogy a kínaiak kutyát esznek, majd megeszi a sonkás szendvicsét.

GeoZ 2019.07.29. 09:40:27

@midnightcoder2: Ez kétségkívül képmutatás. Kissé (gasztro)kultúrális háború is...
Ebből a szempontból a zambiai helyzet pont a árnyaltság hiánya miatt földközelibb.
Ugyanakkor az is belátható, hogy ami kultúrálisan "hozzánkőtt", valamilyen módon ("az ember legjobb barátja", stb), az érzelmileg nagyobb súlyt kap. A disznót, csirkét, tehenet "csak" megesszük.
Úgy gondolom, hogy a menhelyes állatok etetésére nem használunk emberi fogyasztásra alkalmas húsokat. A mi fogyasztásunk melléktermékeit kapják. Ha nem, az minimum furcsa.

VikThor_ 2019.07.29. 11:55:44

Örülök, hogy újra van bejegyzés :o)
Hogyan áll a farm? Sikerült nyereségessé tenni? Korábban voltak tervek, hogy miket kéne még termeszteni, és hogyan lehetne létrehozni ott egy ökofarmot. Ezzel mi a helyzet? Vannak részsikerek?

midnightcoder2 2019.07.29. 13:15:22

@GeoZ: "A mi fogyasztásunk melléktermékeit kapják."
Már a parasztgazdaságban sem volt a levágott disznónak olyan része, amit nem használtak fel kajának. Gondolod, hogy a húsiparban ez másképp van ? Az elhullott (Pl. sertéspestises) disznóból pedig szerintem megint csak nem lesz kutyakaja.

GeoZ 2019.07.29. 14:01:43

@midnightcoder2: A sertéspestises disznóból semmilyen kaja nem lesz, az megy az égetőbe. Disznóvágáskor a kutya és a macska is jól lakott tapasztalataim szerint, de sose kapott jó minőségű részt - legalábbis a nagyszüleimnél így láttam.
Az ipari feldolgozásnál is óhatatlanul van "hulladék" - pl a belek egy része - ezért személy szerint nehezen hinném el, hogy emberi fogyasztásra alkalmas húst tennének állateledelbe.
Tulajdonképp mindegy is, nagyjából azonosan látjuk.

MagyarFarmerZambiában 2019.07.29. 21:57:06

@GeoZ: Meglepődnél, ha tudnád milyen húst tesznek a prémium állateledelekbe! A hentesnél nem kapsz olyan jó minőséget. Főleg a macskatápok, mert a macska finnyás. Bármelyik konzervet nyugodtan megeheted, jobb minőséget kapsz, mint a hagyományos katonai "gyíkhús" konzerv volt! Csak az "illatosítása" más...

MagyarFarmerZambiában 2019.07.29. 22:00:32

@VikThor_: Folymatban van az átalakítás. Letisztult a portfólió, tudjuk mit nem érdemes most termelni. Sajnos a növények lassan nőnek, a következő méz szezon is csak novemberben kezdődik, így a nyereségességet majd akkor lehet kiszámolni.

VikThor_ 2019.07.30. 06:45:05

@MagyarFarmerZambiában: Nagyon sok sikert kívànok hozzà!
Addig is vàrjuk a bejegyzéseket. Nagyon izgalmas egy ennyire különbözõ orszàgról olvasni egy ott élõ magyar szemszögébõl.

GeoZ 2019.08.03. 11:45:58

@MagyarFarmerZambiában: Nos, azért nehezen venném rá magam, hogy macskakaját egyek... Nem tudom, ti milyen macskákat "ismertek", de amikkel én összefutok itt, az isten háta mögött, azok mindent megesznek, a száraz tápon kívül. Nyilván a dédelgetett szobacicák válogatósabbak lehetnek... Ahogy mondtam: ha emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagot használnak, az tényleg furcsa.
Más.
A mézes projektetekre külön kíváncsi vagyok, hogy milyen a hordás, meg mennyit sikerült gyűjteni. Megint más téma: Van normális térkép a területről egyébként?

acycloren 2019.08.05. 02:47:50

A népszerű tévhittel ellentétben az állatoknak nincsenek jogaik.
Az ok egyszerű, az állatok nem jogképesek.
Az állatvédelmi szabályok az ember környezethez való jogából erednek.

Almandin 2019.08.05. 15:37:45

@GeoZ: Én már etettem ismerős macskáját lazacos meg hasonlóan jó alapanyagú cicakajával, hát, guszta volt, amikor kiadagoltam neki. Én is láttam, hogy minőségibb, mint sok embernek szánt konzerv. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.
Az említett ismerős egy öreg hölgy volt, aki rosszabb minőségű ételeket evett, mint a macskája. Mindig kockasajtot vacsorázott, ha volt nála tonhalkonzerv, azt a macska kapta.

GeoZ 2019.08.05. 16:18:47

@Almandin: Köszönöm a tájékoztatást. A felhozott példa azért kicsit más(...), de az üzenetét értem. A kedvencekkel való bánásnak egy számomra nehezen elfogadható szintje ez. Legyen ez az én bajom.:)

Almandin 2019.08.05. 19:37:55

@GeoZ: Nagyon magányos volt az idős hölgy, a macska családpótlék volt a számára.
Amúgy a konzervipar szégyene, hogy az emberek számára rosszabb konzerveket állít elő, mint az állatoknak (talán, mert a macska torkán nem lehetne lenyomni azt, amit az ember képes akaraterővel magába gyűrni, ha már kiadott rá pénzt, azt nem akarja elpocsékolni). Az egykor világhírű magyar konzervipar termékei sokat romlottak, van olyan német üzletlánc M.o.-n, amely nagyságrendekkel jobb konzerveket árul, amelyek megérik az árukat. 42 éves vagyok, és még emlékszem, milyen finom konzervek voltak gyerekkoromban.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása