Migráns a farmon!

Migráns Zambiában! Nem kell megijedni, nem érkezett meg a farmra a menekülthullám, mindössze Salomon döntött úgy, hogy neki jár 5 hektár a PAMO-ból.

img_20180307_090615.jpg

Salomon engedély nélkül épült háza a farmon

Salomon ellentétben legendás izraeli névrokonával egyáltalán nem volt bölcs. Mentségére legyen mondva valóban kapott tévesen egy engedélyt a helyi törzsfőnöktől, hogy letelepedhet a vízesés mellett. Ugyan ezt már a farmot a barátoknak eladó ausztrálok is nehezményezték, Salomon maradt. A PAMO kérésére a törzsfőnök írt neki, hogy költözzön el onnan, de Salomon megmakacsolta magát és maradt. Két éve a rendőrök vitték el a házából, a házát lerombolták, de Salomon egy hét múlva visszajött. Aztán kezdett begőzölni, pláne, ha elfogyasztott pár pohárkával kedvenc shake-shake-jéből (ettől a sörnek csúfolt italtól egy átlag európai azonnal szörnyű kínok között pusztulna el, de a helyiek bírják, csakúgy, mint a döglött tehén húsát, miután két napot rohadt a tűző napon a földön), márpedig Salomon szereti a shake-shake-et. Ilyenkor fejszével fenyegette az arrajárókat. A fejszéjét arra is használta, hogy elkezdte továbbírtani az erdőt, hogy kukoricát ültessen.

img_20180307_084630.jpg

Salomon kukoricása

Ennek már fele sem tréfa. A fa érték, a PAMO ebből is számít bevételre. Arról nem is beszélve, hogy a vízesés mellett meg akarjuk tartani az erdőt, mert egyszer talán majd egy kis luxus lodge fog itt épülni, pár ezer hektár vadasparkkal, nagyon gazdag túristák számára. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor úttorlaszokat épített a vízeséshez vezető úton, hogy az autó ne tudjon eljutni oda.

img_20180307_083031.jpg

Úttorlasz 

A kis buta legalább két napot dolgozott azon, amit Pisti a láncfűrésszel 10 perc alatt eltakarított... Hiába a technikai fölény nem a migránsok oldalán van!

De emiatt eljött a harag napja! A barátok kocsiba pattantak és elszáguldottak a Shiwa Nganduban található rendőrségre. Shiwa Ngandu a hangzása ellenére nem indiai név, hanem rendes bemba elnevezés, jelentése krokodil tó. Shiwa közel van, csak 80 km és 2,5 óra alatt simán oda lehet érni, ha az autó nem kap tengelytörést az úton...

 img_20180307_161231.jpg

 Névtábla a rendőrségen

A rendőrfelügyelő takaros irodájában fogadta a farm küldöttségét.

img_20180307_161217.jpg

A rendőrtiszt irodája

Jacob a C.I.O. némi fejtörés után azt javasolta, hogy mivel ez az ügy meghaladja a döntési jogkörét, ezért jöjjünk vissza másnap reggel 9-re. Mi magyarok aztán tudjuk, hogy a migráns kérdés megoldása a legfontosabb a világon, ezért másnap visszaautóztunk, hogy találkozzunk a rendőrparancsnokkal. Ő egyből tudta a megoldást. Megkérdezte van-e autónk (nem, nincsen, biztos gyalog sétáltunk ide...), mert ha igen, akkor ad 5 embert és menjünk fogjuk el és tartóztassuk le Salamont. Beleegyeztünk (egy migráns sem menekülhet, ez állampolgári kötelezettség!). Felbolydult a rendőrörs! Felfegyverkezett a csapat. AK47-es géppisztoly, gránátvető, könnygáz- és hanggránátok, pisztoly és kés került elő a fegyverszobából.

img_20180308_133150.jpg

Rendőr és az AK

A hadsereg bezsúfolódott a pick-upba. Pisti vezetett, mellette Ben a kisfiával Benővel (mi sem természetesebb, minthogy a kétéves fiunkat elhozzuk egy ilyen útra...), a hátsó ülésen John a PAMO bemba farm menedzsere, Jacob felügyelő és még két kollégája, a platón két fegyveres. Persze ahogy ilyenkor az lenni szokott, nem sokkal a farm előtt a hadsereg elakadt. Pisti nem vett észre egy nagy gödröt, miközben egy másikat próbált kikerülni, egy óriási csattanás, sziszegés, nyikorgás és az autóval meg kellett állni. Alul folyik valami belőle és a motor borzasztóan nyekereg. De megy. Így aztán előre, tovább! A nyikorgás megszűnik, eljutunk a vízeséshez. Salomon nincs ott, így derék rendőreink átalakulnak túristává és lelkesen fotózzák magukat és a vízesést. Pisti aki már harci lázban ég (utoljára a Magyar Néphadsereg kötelékében gyakorolta elméletben a tömegoszlatást és az elfogást) kiderítette Johntól, hogy Salomon ilyenkor a falujában szokott lenni. Irány a falu! Dél volt, a faluban amúgy sincsen munka, délben meg pláne nem, hisz meleg van, az egész falu a „főtér” környékén lebzselt. Nem kis felfordulást okozott az autó és a kis sereg érkezése. Ilyet még nem láttak! Mivel lakcímnyílvántartás egyáltalán nincsen Zambiában, ezért a rendőrök bután tébláboltak, hogy mit tegyenek.

img_20180308_133129.jpg

"TEK"-esek tanácstalanul a "főtéren"

Pisti, John segítségével előteremtette a polgármestert (headman) – ott volt ő az elejétől fogva, csak nem látszott rajta, hogy polgármester, gázt sem tud szerelni... – aki megmutatta Salomon házát.

img_20180308_132908.jpg

Polgármester (kék papucsban) és a C.I.O. (fekete papucsban)

Rövid ostrommal elfoglalta a TEK-es csapat az üres kunyhót. Salomon nem volt otthon.

img_20180308_132205_1.jpg

Salomon háza Mayembe faluban

A rendőrök itt készek voltak feladni a küldetést, Jacob inkább jelezte Pistinek, hogy nagyon éhes és a polgármester „boltjában” (hiába itt is ő a fő haszonszedő a faluban) lehet kapni kekszet. Pisti elegánsan megvendégelte 20 kwachából (600 Ft) a csapatot. De ő nem adta fel. Mayembe village nem egy tízmilliós város, Salomon nem tűnhetett el! Feltéve a helyes kérdést: „hol van Salomon?”, megjött rögtön a válasz: „hát a „kocsmában”. A két legagilisabb rendőr el is ment a kocsmába, ahonnan meg is hozták a kicsit illuminált Salomont. Elmondták a jogait (legalábbis beszéltek hozzá bembául), majd megbilincselték és feltették a platóra. Hamár ottjártunk, akkor az egyik helyi férj megkérte a rendőröket, hogy fogják már el a házasságtörő feleségét is, amit készséggel megtettünk volna, ha az asszonynak nem lett volna annyi esze, hogy beszalad a bozótba (itt a házasságtörés nem játék!). Így csak Salomont vittük magunkkal.

A farmon jegyzőkönyvet vettek fel, a tanúk aláírták, majd Pisti a volánhoz ült és elindult a csapat vissza Shiwába. A platón Salomon és két fegyveres, hátul 3 rendőr, alől John, Ben ezúttal nem jött, épp egy ellés közben beszorult borjút kellett világra segítenie. Útközben ahogy ez esős évszakban már csak lenni szokott Zambiában, leszakadt az ég. Salomon és a két rendőr együtt kuporgott a fülke mögött, hátha nem áznak teljesen ronggyá. De, áztak... Salomont közben 3-4 alkalommal meg kellett rendszabályozni, mert túl izgága volt, nem kímélték túlságosan a rendőrök. Pistinek esett le, bár egy szót sem értett a beszédből, hogy nem kellene-e megállni egy egészségügyi szünetre. Mint kiderült szegény Salomonban hatott a shake-shake és azért renitenskedett, mert neki is természeti szükségletei támadtak, mint anno Bod Péter Ákosnak a taxisblokád tárgyalásánál.

Shiwába érve a csapat leszállt a járműről, a migránst belökdösték az örsre, elvették az övét, sapkáját, majd betuszkolták egy cellába. A padlón maradt ruháit elegánsan berugdosták a sarokba. Pistinek a rendőrök megköszönték a segítséget, majd megkérték, hogy vigye haza őket kocsival...

img_20180308_170332.jpg

Salomon (barna felsőben) a rendőrörsnél

A történetnek még nincsen teljesen vége. Azóta annyi történt, hogy az őrizetest átszállították Chinsaliba a börtönbe, ahonnan végül a bíróság szabadlábra helyezte, mert a bíróság nem rendelkezett térképpel a helyszínről, a Földhivatalból nehéz és fársztó lett volna lekérni az adatokat, ezért a PAMO-t kérték meg, hogy szerezze be azt. Mivel e-mailjük nincsen, ezért papír alapon kell benyújtani. Lusaka, Földhivatal 750 km, Chinsali 200 km a farmtól, úgy döntötünk, hoy ezt kihagyjuk. Reméljük, hogy Salomon tanult az esetből és magától elköltözik...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1813817632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicThor 2018.10.03. 11:05:02

Végül elköltözött?

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása