Tűz van a farmon!

Ahogy beköszönt a tavasz Zambiába, a bembákon úrrá lesz a hernyógyűjtési láz. Ez egy olyan szenvedély, amit nem bírnak megfékezni. Olyanok lesznek, mint egy drogos, bármi áron kukacot akarnak! Ez abból a szempontból érthető, hogy nem nagyon van más fehérjeforrásuk, tekintve, hogy maguktól képtelenek bármiféle rendszeres és szervezett mezőgzdasági tevékenységre, anélkül meg nehéz húshoz jutni. Persze szóba jöhet még a vadorzás is, így aztán ez is kedvelt tavaszi bemba elfogaltság.

tuz_1.jpg

Lángol az aljnövényzet

Mind a kettőnek van egy közös pontja: akkor igazán hatékonyak, ha tűz van a bozótban. A hernyó a tűz hatására lehullik a fáról, nem kell felmászni értük – a bembák nem ügyesek fáramászásban, illetve előbújnak a fák kérge alól is, mert nem akarnak megsülni. Pechükre ilyenkor a bembák sütik meg őket... Van egy olyan magyarázat is, hogy a tűz azért kell, hogy utána a fák friss levelein több kukac „legeljen”, ami persze jól hangzik, de marhaság, mert a fa tavasszal akkor is új levelet hajt, ha nem gyúltják föl – sőt! 

A vadorzáshoz meg azért kell a tűz, mert a néger vadász, aki jól ismeri a széljárást, úgy gyújt tüzet, hogy az utána a felgyújtott bozótból/erdőből felé hajtsák a lángok a menekülő állatokat. Aztán már csak lándzsával, bottal, le kell vadászni a rémült párákat. Lőfegyverük ritkán van, mert azt súlyosan bűntetik, puskával a nemzeti parkokban, vadrezervátumokban szokás vadászni. Sajnos ez a „szokás” egyre terjed, mert a lusakai pletykák szerint az új fekete elit imádja a vadhúst és a vadorzás lassan komoly iparággá fejlődik itt is.

A tavasz elérkezett a farmra is. Miközben Pistiék a káposztát, paprikát, paradicsomot, babot és okrát nevelgetik és a piacokat, vevőket járják, hogy el tudják adni a közelgő aratás eredményét, a bembák elinudulnak „hernyózni”. Amikor Pisti szeptember elején visszatért a farmra, szomorúan nézte a tájat: minden fekete hamuba öltözött. Még a farm bejárata melleti erdőszakasz is a tűz áldozatává vált. A farmon is gyulladt pár tűz, de még időben sikerült őket Bennek eloltatnia. A két szomszéd néger farm teljesen leégett, Binga bácsi majdnem sírva szemlélte a maradványokat, de Joseph sem volt boldog a leégett banánosát szemlélve.

Pistiék összehívták a farm dolgozóit és megkérték őket, hogy beszéljenek a falusi barátaikkal, rokonaikkal, hozzátartozóikkal, hogy a farmon át szabad járni, de tüzet tilos gyújtani. A zambiai törvények alapján a magántulajdonú farmon való tűzgyújtás ugyanolyan súlyú bűncselekmény, mint ha valaki nemzeti parkban tüzelne: 5 év börtön jár érte. Már ha elfogják a gyujtogatót...

Sajnos a kérés hatástalan maradt. Vadorzók jelentek meg a farmon és felgyújtották az erdőt, hogy a folyó felé tereljék az állatokat. A biztonsági emberek egy vadorzót elfogtak, a többiek elszaladtak. Az elfogott gazember az egyik alkalmazott bátyja volt. Bár Pisti nem szereti a módszert, mégis ki lett hírdetve: még egy tűz a farmon és a PAMO felfüggeszti a farmkonyhát, nem lesz ebéd. Ez súlyos érvágás az alkalmazottaknak. Bízni lehetett abban, hogy van a feketékben annyi összetartás, hogy saját ismerőseiket nem szívatják meg. Nincsen. Másnap újabb tűz ütött ki. Ez ilyenkor a száraz évszak végén, úgy, hogy nem esett eső április közepe óta, óriási katasztrófát tud okozni. Nagy nehezen eloltották, de ilyenkor az is nagy veszély, hogy a parázsból, ami mindig marad, nem fakad-e újabb tűz!

tuz_2.jpg

Lombos ággal a kezében a helyi "tűzoltó"

Másnap reggel megszűnt a farmkonyha. Megjelent a két falufőnök is, őket is szépen megkérték az igazgatók, hogy hassanak a népükre: a farmra belépni sem szabadna, nem hogy tüzet gyújtani. Megigérték, de persze nem tettek semmit. A kukac utáni vágy olthatatlan...

Másnap Ben Mpikába ment, mert a rendőröknek vitt egy levágott kecskét, cserébe a segítségért, amit az üzemanyagtolvajok elfogása során tanúsítottak. Ben alíg tette ki a lábát a farmról, amikor Wiscott az új fekete menedzser rohan Pistihez, hogy segírtsen, mert megint mulilo (tűz) van. Ráadásul egyszerre két helyen is lángol az erdő. Pisti felrakta a nőket és Wiscott-ot a kocsira és elindult a vízesés irányába, a férfiak meg felmásztak a házak feletti dombra, hogy az ott lángoló erdőt oltsák. Pisti száguldott a földúton, amennyire a kocsi bírta, előtte sűrű, sötét füstoszlop emelkedett. Majd egyszere padlófék és Pisti rémülten látta, hogy egy borzasztó füst és lángoszlop száguld szembe vele. Ilyet még nem látott! Többszáz méter hosszan lángolt az avar és a száraz fű és a viharos szél kergette, hajtotta és táplálta a lángokat! A tűzoltó csapat lepattant az öreg Hiluxról és lombos ágakat tördelve, csapkodni kezdték a lángokat. Ez volt itt és most a leghatékonyabb megoldás. Víz messze, szállító eszköz nincs, maradt az ősi módszer. Pisti is beállt a csapatba. Figyelni kellett a szelet, mert amikor az oltó csapat felé fújt, akkor olyan forróság áradt, hogy menekülni kellett előle, ha viszont megfordult, akkor szaladni kellett oltani. És a szél forgott rendesen...

tuz_5.jpg

A szél fordulására várva

Wiscott visszaküldte Pistit a kocsihoz, hogy figyeljen rá, le ne égjen. Szerencsére a kocsi biztonságban volt, így Pisti nekiállt egyedül oltani a másik irányban égő tűzvonalat. Csalóka volt a látvány: úgy tűnt, hogy csak kb. 50 méter ég már csak és akkor vége az oltásnak, de mindig jött egy újabb 50 méter. Nemsokára megérkezett a csapat is Pisti után, mert a másik oldalon sikerült megfékezni a lányoknak a tüzet. Vidám hangulatban - a bemba lányok nem épp kedélybetegek - de kemény munkával csillapították a vörös kakast. És a tűznek csak nem akart vége lenni. Pisti nem hozott magával vizet, mert nem készült eredetileg oltásra. Szerencsére keresztezték a kis patakot, abból mindenki csillapíthatta a szomját. Aztán 3 óra múlva, egy óriási félkört leírva, visszaért a csapat az úthoz. A tűz el lett oltva. Pisti elindult a kocsiért, ne sétáljon senki fölöslegesen. A kocsihoz vezető 2 km megrázó volt. Minden fekete, lángoló farönkök, füst és hamu. Mindezt pár kiló kukacért...

tuz_4.jpg

A leégett erdő - szomorú látvány

Ha ekkor Pisti kezébe kerül a gyujtogató, akkor nem biztos, hogy nem üti agyon. A kocsihoz érve Pisti rémülten látta, hogy újra lángol az erdő, a kocsi mellett is tűz van.  Szerencsére 2 biztonsági őr, akik reggel óta nem ettek és ittak, visszatértek korábban a kocsihoz, így megmentették az enyészettől. Pisti elautózott a csapatért és irány a megérdemelt pihenő, no meg végre víz! De nem volt még vége! A kocsi egyszerre utolérte az újraéledt lángoló tűzvonalat! Nem volt mit tenni, leszállás és az oltást újra kellett kezdeni. Pisti utoljára ilyen szomjas Egyiptomban volt a sivatagban egy 7 órás gyalogtúra után. Barátai máig emlegetik, hogy ez volt az első és utolsó alkalom életében, amikor 1,5 óráig csendben maradt... Itt 5 órája ment az oltás, szó szerint erdőn-mezőn, hegyen-völgyön át. Pisti szája kicserepesedett, nyelve a szájpadlásához tapadt, nem sok ereje maradt mászni fel a lángok után a meredek domoldalon. A bemba lányok is elcsendesedtek, ők is kitikkadtak.

tuz_3.jpg

Pisti kedvenc sziklája, a sárkányfej is tűzben állt

Besötétedett, a tüzet sikerült megállítani, a csajos csapat visszaért a farmközpontba. Sajnos a fiúk a nehéz terepen nem voltak olyan sikeresek, mint a lányok, az egész domboldal lángolt a házak felett! Pisti megivott 2 liter vizet egyálló helyében és indult a hegyre oltani. Újabb 2 óra múlva fel kellett adni a harcot. A házakat, gépeket, állatokat már nem fenyegette veszély, de az emberek kimerültek. Már csak a természethez lehetett imádkozni, hogy álljon el a szél és aludjon el a tűz is...

Másnap szomorú látványt nyújtott a farm. Közel 1000 hektár égett le és mennyi égett volna, ha nincs a lelkes csapat! Ezért aztán Pisti, Ben minden ellenkezése ellenére újraindította a farmkonyhát. Hátha a pozitív motiváció segít... 

Persze a bembák lelkes oltómunkájának is volt egy titkos oka: Pistinek először fel sem tűnt, hogy minden lány hátán kendő van és abban valami doboz, vagy flakon. Nem véletlenül! Ahányszor Pisti nem arra figyelt, szorgosan gyűjtögették az útjukba kerülő hernyókat. A szenvedély minden józan észt felülír! Ha háború lenne, akkor az egész bemba népet fogságba lehetne ejteni egy puskalövés nélkül. Csak a kelepcébe vezető utat kellene kukacokkal kirakni és azokat szedegetve szépen besétálnának a csapdába!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1214284605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mmonyó 2018.10.11. 14:02:15

Szeptember végén két hetet töltöttem Zambiában. Livingstone és Lusaka közötti buszút során több kisebb-nagyobb tüzet is láttunk. Most már tudom, hogy miért!

VT 135 2018.11.03. 17:32:48

Az nem lehetne megoldás, h elkezdetek kukacokat termeszteni és olcsón, vagy kis adagokban, ahogy a farmkonyha is, ingyen kiosztani, ezzel megelőzve a tüzeket?

2018.11.06. 11:06:37

Azért én szívesen megnéztem volna erről a rémhernyóról egy képet.. erről a tűzzel hernyót "művelési " módról egy novella jut eszembe, egy kedves magyar alkoholista tollából: Az erdővel világító ember volt a címe..www.antikvarium.hu/konyv/hajnoczy-peter-elbeszelesek-33878

félelmetes.. de ti bátrak vagytok :)

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása