A könyvelők

Az sem árt ám Afrikában, ha az ember a szakértőket is folyamatosan ellenőrzi.

img_0207.jpg

Egy nagy könyvvizsgáló cég tárgyalója

Pistinek (talán szakmai ártalomból?) 3 év után eszébe jutott, hogy a rengeteg költség után befizetett ÁFÁ-t jó lenne végre visszaigényelni. Tudta, hogy ez lehetséges, mert ismerte a törvényeket már. A szakértő könyvelőcég meg is erősítette, hogy ez valóban lehetséges. Elő is hoztak egy nagy zacskó (!!!) számlát, hogy ezeket könyvelték, de ezek ám nem mind jók. Pisti olyat már látott, hogy a vállalkozó zacskóban viszi a könyvelni valót a könyvelőnek, de hogy a könyvelő zacskóban tárolja a lekönyvelt számlákat, olyat még nem. Bizony nem volt túl egyszerű kikeresni a könyvelt tételekhez tartozó bizonylatokat. Pedig szükség volt rá, mert a könyvelés szemmel láthatóan távol állt a valóságtól.

Pisti elmagyarázta a könyvelőknek, hogy hogyan érdemes lefűzni a számlákat, hogyan kellene használni az általa először látott, de jól megírt afrikai könyvelő szoftvert és egyáltalán hogyan lehet hatékonyan könyvelni. A fekete fiúk lelkesen hálálkodtak, nagyon mosolyogtak és a mai napig ugyanazt csinálják, mint előtte. Nem könnyű a tudástranszfer...

A könyvelés tempója sem európai. 15 (!!!) számla lekönyvelése simán 1 hétig is eltart. Ha az ember folyamatosan a nyakukra jár, akkor van esélye sürgetni őket, de igazából az sem zavarja őket, ha mellettük ül az ember.

Miért nem voltak jók a „számlák”?

Zambiában is van ÁFÁ-s számla. Ezt a hülyeséget nem az angol gyarmati múltból hozták (mint gyakorlatilag minden mást), ezt ők találták ki (lehet, hogy Pisti előtt már járt itt másik magyar is?). A lényeg, hogy bármit le lehet könyvelni, de az adóhatóság ÁFA, vagy TAO levonásra csak azokat a bizonylatokat fogadja el, amelyeken szerepel az hogy tax invoice, van rajta adószám és kézzel van írva!!! A XXI. században...

img_20180318_224924.jpg

ÁFÁ-s számla

Tehát ha az ember kap egy szép nyomtatott számlát valamelyik dél-afrikai tulajdonú áruházláncban, akkor el kell csattognia az irodába és kérnie kell egy kézzel írott (olvashatatlan) előre nyomtatott számlatömbből származó számlát, hogy tudjon visszaigényelni. Ezt az apróságot a könyvelők elfelejtették mondani, amikor megkapták a papírokat.

Mint ahogy arra sem gondoltak, hogy a PAMO szeretné visszaigényelni az ÁFÁ-t, így minden számlát simán bruttóban a költségekre könyveltek, nem kis munkát okozva maguknak, hogy elindíthassák a visszaigénylést. Kíváncsi lennék arra, hogy hány olyan ügyfelük lehet, akiknek az az álma, hogy a helyi adóhatóságot szponzorálja... Az már csak apróság, hogy mint utólag kiderült nem minden számla jutott el hozzájuk (a zambiai kolléga papírokhoz és adminisztrációhoz való viszonya viszonylag sekélyesnek bizonyult utólag), de ez nem zavarta őket. Látták a bankkivonatokból, hogy vett a PAMO a németektől egy mocsok drága fűrészmalmot, de nem hiányolták hozzá a számlát. Sajnos számlák is tűntek el, most már soha nem fog kiderülni, hogy hol és kinél. Azért ez Zambiában sem teljesen normális, vannak ennél jobb szakemberek.

De itt kell lenni, figyelni kell, mert ami Európában automatikus, magától értetődő, az Afrikában nagyon nem az.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr9913745074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása