Élet a farmon

Sokan kíváncsiak arra, hogy milyen is a napi élet a farmon? Ahogy Öreg Isti énekelte egykoron Pisti gyermekeinek (talán Pisti ezt hitte el és ezért ment Afrikába?): „Afrikában gyönyörű az élet, ott ahol a nyam-nyam négerek élnek!”. Hát itt nyam-nyam négerek nincsenek, csak bemba barátaink, de az élet tényleg gyönyörű.

A nap reggel 6-kor kel és este 6-kor nyugszik (közel az Egyenlítő, nem változik sokat az év során). Pisti 6-kor kipattan a szúnyoghálós ágyából, gyors mosakodás, öltözés, pár falat reggelire (banán, maracuja, guava a farmról, joghurt, tej, műzli a boltból) és irány a reggeli munkaindító megbeszélés. 6:30-ra érkezik meg minden munkavállaló az iroda elé. Itt Pisti, vagy Ben elmondja az aznapi feladatokat, beosztja a csapatokat. Az emberek nagyrésze fix munkakörben van, a pásztorok, a kertészek, a láncfűrészesek, a szakácsok és a takarítók ugyanazt a feladatot végzik minden nap. Ez kb. a csapat fele.

img_20180505_075640_1.jpg

Kertész munkában

A többieknek kell értelmes munkát találni napról napra. Ez azért nem nagy menedzsment feladat, mert feladat van bőven: a favágók után a gallyak és a használhatatlan faanyag pásztákba gyűjtése (hogy fel lehessen majd gyújtani és lehessen kezdeni a tuskózást), a zöldségkeltető kivitelezési munkái, javítás-karbantartási munkák, téglahordás az égetőből, homokgyűjtés a kőműveseknek, stb. Francis a raktáros kiosztja a szükséges szerszámokat és anyagokat a melósoknak, feltöltik a láncfűrészeket, felveszik a védőruhát, akinek kell és az emberek útnakerednek, elindul a nap. A favágókat és a gallyszedőket Hori vagy Pisti általában kocsival kiviszi az erdőbe, hogy ne sétával teljen el a nap. Az sem árt, ha a munka az erdőben is kijelölésre kerül, mert így könnyebb az ellenőrzés, meg a számonkérés is.

Ezután Pisti döntő feladata, hogy járja a farmot és nógassa az embereket, hogy dolgozzanak. „A gazda szeme hízlalja a jószágot” mondás itt is igaz. Ha nincs kontroll, nincs ellenőrzés, akkor a fekete melós is pihen inkább. Pistinek főleg a kőművesekkel gyűlik meg minden nap a baja. Hatból egy mindig Pistit figyeli - amióta egyszer Pisti alva találta az egész bagázst - hogy nem jön-e, mert akkor dolgozni kell. Volt olyan nap, hogy 100 db téglát sikerült egy nap alatt beépíteniük... Azt is úgy, hogy amikor két nap múlva Pisti az egyikbe belekapaszkodott, hogy felmásszon megnézni, hogy mit gányoltak össze, akkor az kiesett a falból, Pisti pedig hanyatt zuhant 2 méterről a deszkákra. Nem ők a legerősebb csapatunk...

A délelőtti munka 11-ig tart, akkor 1 óra ebédszünet következik. Nem kötelező, de a PAMO ad ebédet az embereknek, mert különben csak nshimát (puliszka magában) esznek, ami biztosan nem elég ahhoz, hogy egészségesen és jól tudjanak fizikai munkát végezni. Heti egyszer húst kapnak és minden nap zöldséget: káposztát, babot, paradicsomot, salátát (főzve eszik, magyar szemmel furcsa módon). Kaptak sütőtököt is, de azt visszautasították, mert az nem ebéd, hanem reggeli étel – éhesek és mégis ragaszkodnak a szokásaikhoz. Az ebédet Grace főzi a farm konyhán, hatalmas üstben, szabad tüzön az erre kialakított főzőházban.

img_20180518_110427_1.jpg

Készül az ebéd - kemény fizikai munka kavarni a nshimát

A menedzsment külön étkezik. Nekik Veronica főz: egy kedves bemba asszony, még angolul is ért valamelyest. Persze sokat nevet azon, hogy ezek a buta fehérek (mambala muzungu) mit is esznek össze-vissza. Azt sem érti minek a villa és a kés, de azért szépen megterít és szorgalmasan tanulja az új recepteket. Szüksége is van rá, mert a dél-afrikai és a magyar ízlésvilág és szokások eltérnek egymástól. Hori és Pisti boldogan tanította meg Veronicát normális kenyeret sütni amíg Ben távol volt. Benék ugyanis cukros kenyeret süttettek és mindent alapvetően nagyon édesen esznek, ami nem hús. A búrok ebédre kenyeret, sajtot, mogyoróvajat esznek. Pistiék meg bablevest, gulyást, kolbászt, főzeléket. Egy közös kedvenc van, a fánk. Veronica minden nap süt olajban rendes, finom fánkokat, amit a búroktól tanult. Ezt a dél-afrikaiaknak cukormázzal keni be, a magyaroknak meg mangólekvárral tölti. Ezt mindenki imádja.

A munka délben indul újra, ugyanúgy, mint délelőtt. Pisti ilyenkor általában a fafeldolgozásnál segít, a Serránál mindig elkél a segéderő, vagy beül a markolóba és kiemel pár tuskót. Ben az állatokkal és a növényekkel van elfoglalva. A délutáni műszak 16:00 óráig tart, utána a vidám bembasereg hazaindul. Páran a farmon laknak, legtöbben a farm melletti faluban Mayembiben, de páran nagy útra indulnak gyalog, vagy biciklivel, van aki 12 km-re lakik a farmtól. 

A feketéknek végetér a munka négykor, de a fehéreknek nem. Ilyenkor szoktuk bejárni az erdőt, hogy merre van még értékes és méretes fa, megnézni az aznapi teljesítményt, ellenőrizni a készleteket, javítani az elromlott dolgokat. Pisti ilyenkor szokta a saját kis magyar zöldségeskertjét ápolgatni. Szépen nő a hagyma, a fokhagyma, a kapor, az uborka. Júliusra lesz kovászos ubi! A paprika viszont nem szereti Afrikát, se a román vetőmagos kápia, se a magyar fehérözön nem nő rendesen. A kiskertben a legnagyobb feladat a birkaelhárítás. Élükön a nagytökű kossal, Csabával rendszeresen lerombolják a kerítést, hogy kaprot csipegessenek.

img_20180324_103943.jpg

Nő a magyar fokhagyma

5 óra körül jön Kennedy az éjjeli őr (ő nem bemba), hogy tüzet rakjon. A búrok egyedül tüzet sem nagyon tudnak csinálni. Afrikai szokás szerint hatalmas máglya készül, hogy aztán majd a parázson elkészüljenek a tényleg fantasztikus steakek. Veronica készít napközben köretet a húshoz, ez lehet nshima, paradicsomszósz, nagyon fimom tökpüré, néha krumpli, spenót. Fél hét körül vacsorázunk, utána beszélgetés, vagy TV nézés következik. Van ugyanis a farmon TV! Műholdas adást lehet fogni, így Pisti szerint kicsit lerombolódott az afrikai hangulat. De azért egy jó El Classicót Pisti is szívesen megnéz még a bozótban is. Vita csak akkor van, ha a rugby és a foci egyidőben van, mert ilyenkor dönteni kell, hogy a magyarok, vagy a dél-afrikaiak vágya teljesül-e!

A csapat fáradtságtól függően 8 és 10 között tér nyugovóra. Előtte forróvizes zuhany a „fürdőházban”, mert most már luxus van a farmon!  Napkollektorral fűtjük fel a ház mellett folyó patakból, az 5 méter magas faállványon álló tartályba pumpált vizet. A szappant ugyan kicsit nehezen mossa le a patakvíz, de garantáltan klór és egyéb adalékanyag mentes. Kennedy feladata, hogy a tartályban legyen víz. Ez persze szegénynek nem mindig sikerül, tekintve, hogy nincs mérce, hogy lássa, hogy mennyi vizet locsoltak, fürödtek, mostak, mosogattak el az emberek, így Ben átlag 3 naponta lecseszi, hogy nem tud fürödni este, mert elfogyott a víz. Persze Kennedynek is lehetne annyi esze, hogy minden este 6-kor 2 percre beindítaná a szivattyút és akkor Ben tuti tudna fürödni.

Pisti olvasni szokott még a napelemes lámpa fényénél. Érdekes olvasmány Christina Lamb The Africa House című könyve, mert pont a szomszédunk, a Shiwa house története fényképekkel illusztrálva. Érdekes olvasni és látni, milyen volt az élet pont 100 évvel ezelőtt a környékünkön. De amit Pisti soha nem hagyna ki egyetlen este sem, az a csillagos ég látványa. Ilyen eget otthon soha nem lehet látni, márcsak azért sem, mert a déli égövön vagyunk. A Tejút, a hulló csillagok, a Dél-Keresztje, a fejjel lefelé álló Göncöl elvarázsolja még a laikus szemlélőt is. Jó lenne egyszer egy profi csillagásszal nézni az eget! A Hold is más mint itthon. Aki nem volt még délen, az talán nem is tudja, hogy a Hold itt nem Dagad és Csökken, nincs C és D betű, mert lusta és lefeküdt: U alakú, ha nő és szamárhát, ha csökken.

A naplementék is lélegzetelállítóak. Olyan színeket produkál az ég, hogy ha lefestenénk, akkor giccsként kidobnák a galériák. Külön érdekes, ahogy csak a felhők alját világítja meg a nap. A naplementék élvezetét csak a szúnyoghad támadása zavarja meg. Ezek a dögök ilyenkor ébrednek és éhesen keresik a prédát. Viszket minden csípés, de a veszélyes a térd alatt támadó malária szúnyog. Szerencsére a fehérek közül még senki nem betegedett meg.

img_20180513_174004_1.jpg

Naplemente a raktárak felett

Így telnek a napok hétfőtől péntekig. Hetente egyszer általában be kell menni valamelyik környező (130, ill. 150 km-re lévő...) városba bevásárolni. Kell az éllemiszer és ivóvíz is (nemsokára szerencsére beindulnak a napelemes szivattyúk a fúrt kutakban és lesz biztos ivóvíz a farmon – ami egyébként most is van, mert minden patak és a Mansha folyó vize is iható, de forrásunk is van több), de ilyenkor vesszük meg a hiányzó cementet, vasat, szerszámokat, üzemanyagot, stb. is. Nemsokára beindítjuk a farm boltot is, ahol a munkavállalók vehetik meg a rendeléseik alapján a városi termékeket. Az utazás fontos eleme valamelyik lodge-ban való ebéd. No nem igazán a kulináris élvezetek miatt, mert ezek sem Michelin csillagos helyek, hanem mert van wifi és van net. Lassú, de van. A farmon nincs, de ha van, akkor borzasztó lassú, az MTN, ha felgyorsul simán eléri a 2 Kb/sec sebességet is! Így ilyenkor lehet megnézni a sült halra várva az emaileket és lehet elvégezni a banki utalásokat. Persze ehhez is türelem kell, mert órákat tudnak homokórázni a programok.

img_20180502_141738_copy.jpg

A sülthal az étteremben

A szombat kicsit másképp zajlik, mert a délelőtti munka délig tart és nincs farmkonyha, az emberek sietnek haza. A fehérek olvasnak, pihennek, TV-znek, kirándulnak, varrnak, mosnak. Bár Veronika és Doroth mosnak ránk, azért van amit jobb saját magadnak kimosni. Pisti számtalanszor kérte, hogy Doroth ne hideg vízben mosson (Pisti dolgozott mosodában is – szerencsére csak rövid ideig, mert a mosónők korán halnak- van egy kis tapasztalata), ingyen van a forróvíz, de nem lehet rábeszélni. Az öblítés sem erősségük, volt olyan, hogy Pisti törölközője felhabzott a bennemaradt mosószertől. Egyébként mosni sem kell túl sokat, mert egy idő után a fehér ember tisztaság képe is átalakul. Vagy mindent kimosunk naponta kétszer, mert garantáltan koszos, poros lesz a farmon minden ruha, vagy tulajdonképpen akár több napot is kibír, egy idő után nem lesz úgysem koszosabb, beindul az öntisztulás. Mondjuk azért zoknit és alsónadrágot a farmon is naponta cserélünk.

A vasárnap a pihenésé és az önfeledt szórakozásé!  7 óra tájban kel fel a csapat és mindenki elszüttyög valamivel. Pisti ilyenkor mindig elmegy futni, van egy fantasztikus kőtömb, profilból olyan mint egy T-Rex feje, odáig pont 15 perc a futóidő és jó is a földút. A futás vége az istállóknál van, megnézi a kiskecskéket, elbeszélget a tonga törzsbéli főpásztorral (ő mindig az állatokkal van), majd egy kis erősítés: has, hát, kar. Formában kell maradni, ki tudja mikor jelenik meg egy fehér hercegnő a farmon! A dél-afrikaiak vasárnap a TV istentisztelet után nagy ebédet szoktak enni, itt az lett a kompromisszum, hogy délután 4-kor van ebéd. Pisti vasárnap szokta felderíteni a farmot, mászik fel a dombokra, fürdik a folyóban. Illetve ilyenkor is lehet a markológéppel dolgozni. Valahol neki még ez is szórakozás, csak legalább haszna van. Biztos, hogy van olyan jó, mint egy lövöldözős videójáték. Két karral kell a gép kanalát 8 irányba mozgatni: kell hozzá gyakorlat, hogy jó legyen a végeredmény!

Jelenleg a szállás úgy van megoldva a farmon, hogy van a vendégház 3 szobával, konyhával, terasszal. Az egyik nagy (12 m2-es) szoba Bené és a családjáé (feleség 2 kisgyerek), ha a farmon vannak. A másik szoba az éppen a farmon tartózkodó fehér embereké, a harmadik szobában lakik Pisti. Ez a legkisebb, de mivel ennek nem csak pléh teteje van, hanem be van takarva fűvel is, így vízálló és szigetelt is, így a leghűvösebb szoba a farmon.

img_20180505_162006_1.jpg

A kisszoba

Egy baja van, a fűtetőben élnek a gekkók, az egerek, néha egy barna sikló is, ezeket pedig Mózes, Ben büdös dög macskája szeretné elfogni. Ennek az a vége, hogy éjjel a hajtóvadászat miatt Pisti rendszeresen felébred a zajra. Aztán Mózes leesik, vagy lejön a tetőről és elkezd nyávogni, hogy be akar jönni a házba. Egyszer még agyon lesz csapva! Szerencsére kétszer már lepisilte Ben lábát, egyszer pedig megette Ben fánkjait, így van esély a kitelepítésére.

A farmon van még egy ház, a farm menedzseré, ez volt anno a dél-afrikai ezredes háza. Most épp fürdőszoba épül hozzá. A kőműveseink tempójában Karácsonyra meglesz... Épül a műszaki menedzser háza is, ez Pisti erőlködésének hála tulajdonképpen beköltözhető, a vízszerelési munkák vannak hátra. A vízszerelés külön fejezetet megér persze önmagában is. Nálunk, ha valaki vízet és csatornát szeretne a házába, akkor azt megtervezik, a vezetéknek helyet hagynak az alapban, a födémben, stb. Afrikában nem. Előbb kész a ház, majd szétvésik. Emiatt van az, hogy minden vezeték és csatorna a ház falain kívül megy, nem épp esztétikus megoldásokkal. 

img_20180508_085414_1.jpg

Épül a ház

Ezenkívül van még 3 vendégsátrunk, egyébként a legjobb szállások a farmon, bár június-júliusban nem árt bennük a meleg hálózsák éjszakánként.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr7214007040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joterv.hu · www.joterv.hu 2018.05.29. 15:56:05

Abban a fehér humuszmentes homokban nem csoda, hogy nem nő a paprika, talán ha égetnétek el a humuszt, hanem ledarálnátok és gazdagítanátok a földet vele, csoda történne a paprikával is..

joterv.hu · www.joterv.hu 2018.05.29. 17:29:41

@joterv.hu: 2018.05.29. 15:56:05

Abban a fehér humuszmentes homokban nem csoda, hogy nem nő a paprika, talán ha NEM égetnétek el a humuszt, hanem ledarálnátok és gazdagítanátok a földet vele, csoda történne a paprikával is..

MagyarFarmerZambiában 2018.05.29. 21:15:57

@joterv.hu:
Jogos az észrevétel! Ezért megy az összes trágya a a zöldségek alá. A hamut is felhasználjuk, mert a savas talajnak kimondottan jót tesz. Várjuk a tuskófúrót, azzal is az a cél, hogy visszajuttassuk a talajba a tápanyagot. A helyiek nem is hallottak még a komposztálásról. A kormány ad nekik olcsó műtrágyát, azt használják, de azt sem a talajvizsgálat alapján, hanem ad hoc módra. A legnagyobb baj az éves fű- és aljnövényzetégetés. Ezért nincs humusz már többszáz éve az országban...

joterv.hu · www.joterv.hu 2018.05.29. 21:20:23

A fűből lesz a leggyorsabban humusz és még darálni se kell.

Tintafolt 2018.05.29. 21:29:12

Nagyon jó ez a blog (a stílusa és a tartalma is).
Sok évvel ezelőtt két unokatestvéremmel (egyikük kertészmérnök, a másik erdőmérnök), miután hazajöttek egy "hátizsákos" afrikai körútról, hogy azon a kontinensen kellene mezőgazdasági vállalkozásba kezdeni - akkor itthon konkrétan ebből nem lehetett megélni (igaz, ez ma is csak keveseknek és nagy földterület birtokában sikerül). Persze nem lett belőle semmi, de egy kicsit dédelgetett álomként megmaradt. Ezért jó ezt olvasni.
Paprika: ez a talaj így szemre nem tűnik paprikabarátnak. Kis barátunk a jó talajszerkezetet, a víz- és tápanyagmegtartó képességet, a levegőzöttséget kedveli. Nem tudom, hogy mekkora területen akar Pisti paprikát termeszteni, de egy kis komposzt biztosan nem árthat (alapanyag biztosan van hozzá). Mivel arról konkrétan nem volt szó, hogy a paprika milyen tüneteket mutat, amikor "nem szereti Afrikát", az esetleges tápanyaghiányra nem tudok mondani semmit.

meggymárka 2018.05.31. 14:48:26

Nagy élmény olvasni a blogot, biztos nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen "afrikai" álmokat dédelget. Jó volna arról olvasni, hogy "miről szól" a farm. Mit termeltek és mit csináltok vele.

Andrea Bíró 2018.06.02. 12:54:36

Haho, teljesen veletlenul bukkantam ra erre a blogra, es nagyon orulok neki, mert rendkivuli modon elvezem. Kivalo az elbeszelo humora, en szemely szerint hangosan szoktam rohogni. Eddig barmirol irt, minden lekotott, pedig nem ertek sem a novenytermeszteshez, sem a differencialzarhoz ( azert azt Wikipediaban elolvastam, hogy mi). Pisti, hajra, elore a bloggal, hogy mi is meglathassuk, hogy itt rosszabb vagy ott jobb. ;)

MagyarFarmerZambiában 2018.06.07. 21:57:57

@Tintafolt: Paprikában áttörés van! Kikelni nem akart eleinte, jó egy hónap kellett neki mire kibújtak. De most már a Fehérözön és a kápia is 85% felett bújt ki. Először tálcában, táptalajba vetjük a zöldségmagokat (már amit lehet palántázni), aztán kerülnek kiültetésre.
A talaj ezen a részen homokos, tápanyagban viszonylag szegény és savanyú. De van az állatokból saját trágya, és laborban megmondták mit kell adni a taljhoz, hogy rendben működjön. Jön a mész és a dolomit és a microelemek is ismertek.

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása