Tavaszi zsongás Zambiában

Szeptemberben beköszönt a tavasz Zambiába! A városokban a jacaranda fák lila virágba öltöznek és a száraz évszak végi vörös port egy kicsit eltakarják. 

jacaranda.jpg

Lusakai utca jacaranda fával

Furcsa itt a tavasz, mert összekeveredik benne az európai tavasz és az ősz. A száraz és hűvös tél után a növényzet újra kihajt, ismét kezdenek zöldülni a fák, előbújnak téli álmuk után a kis virágok. Ugyanakkor ilyenkor érik be a miombo erdő fáinak (brachystegia fajok) termése. A száraz hüvelyek hangos pattanással nyílnak fel és röpitík akár 20 méterre is a magokat. Vicces ilyenkor az erdőt járni, olyan, mintha fegyverropogás lenne köröskörül folyamatosan. Az egyik fa termése meg nyíllövésre hasonlító hanggal röppen szerteszét. Pisti (maga is szereti az íjakat) először rémülten tekintett körbe, hogy honnan lőttek rá, aztán rájött, hogy csak a természet tréfálkozik vele. 

kert_charlie.jpg

A Shiwa house kertje tavasszal

De ilyenkor érik be a helyi, őshonos erdei gyümölcsök többsége is. Az utak szélén, a kátyúk mellett vidám kis néger fickók árulják nagy tálakban az imfungót (lila, szilvára hasonlító gyümölcs, nagy maggal a közepén, amiről alíg lehet leszopogatni a húsát), a maszukut (vicces, édeskés barna, dióméretű bogyó, benne 4 csillag alakú maggal), vagy a mupundu termését, ami az előző kettő keveréke, barna, édes, egy nagy maggal a közepén. A farmon sétálva is úton útfélen bele lehet botlani ezekbe. A magyar vendégek először gyanakodva kóstolgatják a helyi gyümölcsöket, erősen gondolkodnak, hogy hogyan is kellene fertőtleníteni őket, aztán rájönnek, hogy nem lehet és lelkesen rágcsálják őket. Egy közös jellemzője minden helyi specialitásnak van: mindegyiken több a mag és a héj, mint a hús. Feldolgozni gyakorlatilag lehetetlen, csak frissen lehet fogyasztani őket. Európában már biztos, hogy 1000 éve nemesítenék őket a parasztok és teljesen más méretű, állagú, ízű fajták lennének, de itt csak a természet nemesít. Lassan a mangó is beérik, de annak a fő szezonja inkább egy kicsit később lesz. Persze a mangó már egy behurcolt növény, nem őshonos Afrikában. Persze ettől még nagyon finom...

Szóval érdekes itt a tavasz, mert egyszerre hajt, nyílik, virágzik és terem a természet! Szeptemberben leesett az első eső is, de ez inkább csak a természet incselkedése volt az emberekkel, hogy megmutassa mi is jön majd bő 1 hónap múlva.

Az állatok is érzik a tavaszt, egymás után jönnek világra a kis kecskegidák és a borjak. 14 kiskecske mekeg már az akolban és 3 új boci is téblábol rogyadozó pipaszár lábain az istállóban. És még sok vemhes anyaállat kérődzik a farmon, várva a születés nagy eseményét.

A tavasz persze az emberek számára sem telik munka nélkül. Pistinek végre volt ideje Lusakában szervízbe vinni a piros Toyotát. Kapott egy új kerék gumit, így végre mind a 4 kereke egyforma méretű, ami az álmoskönyvek szerint nem árt a futóműnek. Mind a 4 kerék centírozva lett (erről Mpikában még nem hallottak) és a futómű is beállításra került. Szegény futómű igen csálén állt a sok kátyú után...

kispiros_szerviz.jpg

Gyógyulnak a tappancsok

A farmra megérkezett már a Télapó! No nem arról van szó, hogy Afrikába korábban jön az Öreg, mert Karácsonyig nem ér körbe a népességrobbanás utáni sok gyermekhez, a piros ruhás itt is decemberben jön, viszont a nagyszakállú megjelent a farmon! A nagyszakállú Télapó egy nyugdíjas magyar kőműves, aki 66 éves fejjel kalandra vágyott és 6 hétre eljött a PAMO-hoz tanítani a bemba kőműves legényeket, no meg maga is bőszen rakta a falakat. István bácsi hatalmas szakállát meglátva a feketék azonnal elnevezték Santának. Santa sok újat tudott mutatni a helyieknek. Például arról ők még sosem hallottak, hogy meszet kell keverni a malterba és a vakolatba. Pedig ezt már Kőműves Kelemenék is tudták, amikor Kelemennét szép gyöngéden bekeverték a mészbe... De a függőón, a fángli, a vízmérce használata, vagy a tégla kötésbe rakása is új volt számukra. Télapó építette az első normális pöcegödröt a farmon. Szárazon rakott, köralakú, kúpos téglaépítmény, 2 nap alatt készen volt és a vásárolt, drága anyagszükséglet minimális lett. Csodájára is járt mindenki a farmon. Főleg Ben, aki egy kétfős kisházhoz egy 4x4x3,5 méteres gigagödröt ásatott először. A koncepciója akkor bukott meg, amikor azt kellet volna kitalálni, hogy hogyan lesz is befedve a gigapöce. Ekkorát ugyanis itt elég nehéz kizsaluzni...

poce.jpg

Télapó pöcét épít

Télapó is sokat tanult Afrikában! Ilyen girbe-gurba téglát még sosem látott, szidták is végig a téglagyártó Tongát! Pisti ezért új téglakészítő csapatot keresett, akik végre normális építőanyagot készítenek a farmnak. Az új csapat már tudta (vagy elhitte Pistinek), hogy a termeszvárból lehet a legjobb téglát készíteni, mert a szorgos termeszek mindent felzabálnak és csak a tiszta agyag marad vissza. Pisti ugyan mondta Télapónak, hogy hozza el magával az összes szükséges szerszámot, de nem hittek neki, így Télapó döbbenten tapasztalta, hogy fángli (kőműves kanál) még csak nem is kapható! Szerencséjére Pisti barátja és Télapó veje, Tudor jött látogatóba a farmra és hozott magával fánglit az apósnak. Most már haladt a munka! 

De betonozni is újra kellett tanulnia az öregnek, mert sóder sincs a farmon, így addig kisérletezett a vörös salakkal, míg tökéletes aljzatot nem tudott önteni belőle. Szegény Télapó megkűzdött a legyekkel is, délutánonként csapatostul lepték be a kőműveseket az utuwuruwuruk (ez egy apró, poloska szagú, büdös kis dög, ami berepül a fülbe, szembe, szájba, ha tud).

A Télapó által elkészített szivattyúházba beköltözött a dízel szivattyú. Így az egyre növekvő káposztaföldeket végre nem a mélykúti napelemes szivattyú látja el vízzel, hanem rendes nyomással kapják a csepegtető csövek a 100 m3-es víztartályból az éltető nedűt. Persze most már nem csak a káposzta zöldell a vörös földeken, hanem paradicsom, paprika, zöldbab és okra is vetésre került. Sajnos az egyik káposzta fajta nagyon nem vált be, hiába dél-afrikai fajta, ki kellett szedni, mert nem nőtt volna meg soha piac méretre. Az már persze az agrármérnök hülyesége Pisti szerint, hogy 1 (!) nappal a permetezés után döntött így, ezért aztán az állatok sem kaphattak belőle. Pedig száraz évszak végén jól esett volna kecskének, marhának egyaránt egy kis zöldség...

Tudorral együtt érkezett a farmra Gyuri az erdész. Gyuri már tavaly is kalandozott a farmon, most viszont élete kihívásaként egyedül menedzseli a 3200 hektár bozótos rontott erdő kitakarítását. Kevés fiatalembernek adódik ekkora lehetőség az életében! Sajnos Gyuri elvesztette a legjobb emberét, még mielőtt megérkezett volna a farmra. Darius ugyanis, aki a legjobb láncfűrészes volt, két barátjával együtt „beleszeretett” 60 liter gázolajba. Szerencsétlenségükre ez az olaj a teherautóban volt, még nagyobb szerencsétlenségükre nem tudták, hogy azon az éjszakán, amikor a 60 liter gázolajat meg akarták lovasítani, megérkezett a négy új tonga és lodzi törzsbéli biztonsági őr. Így aztán a három tolvaj elfogásra került. A rendőrségre szállítás közben Darius és Humphry a két főkolompos leugrott a kocsiról és megszökött, momentán országos körözés van ellenük, ha elkapják őket, akkor 9 év börtön vár rájuk, Jairos-t viszont elfogták újra az őrök, így ő már 3 éves büntetését tölti. Mindezt kb. fejenként 6.000 Ft-ért. A gondolkodás nem épp bemba erősség néha...

Darius elvesztéséért cserébe Gyuri visszakapta Fridayt, aki 2 hónapja lett kirúgva, amikor egyik hétfőn (a helyi népszokás szerinti vasárnapi rituális sörözés – chipumu bemba kölessör, vagy munkoyo erjesztett kukorica lötty – után) csata részegen érkezett a munkába és még tiszteletlen is volt. Friday megigérte, hogy nincs több sör, ha pedig esetleg mégis úgy érezné, hogy hétfőn nagyon „beteg”, akkor Pistinek jelez, hogy maláriás lett. Ha pedig ezt kettőnél többször adja elő egy hónapban, akkor ugrik a fele fizetése. Gyuri feladata lesz a hadsereg ellenőrzése is. Pisti leszerződött a zambiai hadsereggel, akik vállalkozói alapon erdőírtást vállalnak bulldózerrel és forgókotróval.

katon_a_1.jpg

A fiúk focimezben katonák szerződés aláírása közben. Már a délutáni meccsre készültek.

Ők fogják kiszedni a tuskókat a földből és eltakarítani a termeszvárakat. Lesz pár év munkájuk... A vidám ezredes igérete szerint nem fognak csalódást okozni.

katona_2.jpg

A műszaki alakulat ezredese

A tavasz a megújulás évszaka, így Pisti újra kirúgta az aktuális könyvelőket és új csapatot választott. Talán Michelle, aki azért alapított könyvelő irodát, mert elege volt a zambiai könyvelők hülyeségéből, jobb szolgáltatást fog tudni nyújtani, mint elődei. Sajnos ők nem Lusakában, hanem még messzebb, Siavongában, a Kariba gát mellett székelnek. Ezt most az egyszer Pisti sem bánta, mert a gát és a környező természet megér egy látogatást! Teljesen más a táj ott, mint a farm környékén, hatalmas majomkenyérfák terpeszkednek méltóságteljesen az út mentén, melletük tamarindok nőnek. Mindkettő gyümölcse ehető, csak nem érdemes sokat fogyasztani belőlük, mert ezek a bemba föld gyümölcseivel ellentétben savanyúak és megfájdul tőlük az ember foga egy idő után.

gyumolcsok.jpg

Jobbra a majomkenyérfa termése, a barna hüvely a tamarind, a munkoyo gyökér balra pedig italt ízesít

Az emberek is mások, itt a tonga törzs lakja a sziklás tájat. Ők gyűjtik és árulják az út szélén a gyönyörű kvarckristályokat és ametiszteket.

De a tavasz nagy eseménye a farmon mégiscsak a kiskutyák megérkezése volt! Pilot és Magnum a két pár hetes busher kölyök felkavarta a farm nyugalmát! A busher egy zimbabwei új fajta, a rodéziai ridgeback, a pointer és a dán dog keveréke. A ridgeback sem kicsi, doggal keverve két hatalmas fekete ördög lesz belőlük. Nem lesz több orvvadász és tolvaj a farmon!

Ilyen hát a tavaszi zsongás Zambiában!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2014305725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pangea 2018.10.22. 10:00:46

Hat Ez nagyon jo! Hogy kerultetek Afrikába?

studkell 2018.10.22. 10:07:41

"Mind a 4 kerék centírozva lett (erről Mpikában még nem hallottak)"

Nehezen is hallhatták, mert a kereket centRírozni szokták (mivel nincs köze a centihez, annál inkább a center szóhoz). Bocs, csak okoskodom, sokszor még az autószerelők sem tudják. :) Amúgy tök a jó blogod, csak így tovább!

VT 135 2018.11.03. 18:02:09

Minek pöcegödör?? Alomszék, komposztvécé! Nézz utána a neten, egyszerű és nagyszerű!

Kolombusz 2018.12.02. 23:53:08

Folytasd Pisti, mi újság a farmon! szuper a blog, köszi

Dávid Volosinovszki 2018.12.18. 20:28:43

Várjuk a következő bejegyzést :)

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása