Gomba kalandok

Az esős évszak Zambiában a gombák számára maga a mennyország! Az állandó eső, a meleg idő és a pára, ideális a gombák számára. Árusítják is mindenhol a piacokon és az út szélén.

img_20181228_163640.jpg

Óriás gombák a piacon

Alapvetően ilyenkor 3 fajtát lehet találni. Van egy kis tölcsérgomba szerű gomba, ez nagyon finom pörköltnek, van egy nagyobb, a tente, abból egy darab elég egy felnőttnek két napra és van az óriás gomba a chingulungulu, na az egy csoda! Akkora mint egy kisebb esernyő, hihetetlen darab. Nincs belőle sok, sajnos a farmon sem találtak még, de a Mpikába vezető út mentén mindig árulnak. 900 Ft egy darab, ami kb. 6-7 kg!

Később, februártól jönnek a különböző fagombák, van fehér, sárga és piros is. Azokat Pisti még nem kóstolta, de ami késik, az nem múlik!

Pisti viszont kiadta ukázba a pásztotoknak, hogy legeltetés közben szedjenek neki gombát, mert meg akarja kóstolni az afrikai ízeket. Tonga el is szaladt gyorsan és 20 perc múlva meg is jelent 1 kiló tölcsér gombával! Ezek szerint nem volt nehéz találni... Pisti bízott benne, hogy tényleg szeretik a beosztottak (általában a múltban szerették őt) és nem mérges gombát kapott tőlük. Mert van mérges gomba is, de szerencsére nagyon különbözik az ehetőektől. Este aztán sercegett az olaj, pirult a hagyma és elkészült a gombapörkölt! Finom a helyi tölcsérgomba és Pisti reggel vidáman ébredt, tényleg szeretik őt itt is, nem tréfálták meg egy kis helyi galócával!

Jó, jó ez a tölcsérgomba, de Pisti a nagyokra vágyott! Egyik eső után elment sétálni az erdőbe, követte a kis patakot (ami most egyáltalán nem kicsi), mert sosem látta, hogy merre folyik egy sűrű bozótos után (az meg amit Burek mondott, hogy merre tart, az lehetetlen volt). A pataktól átvágott az erdőn és egyszerre csak az országút mellett árult barna, fényes gombákat látja meg.

img_20181230_094044.jpg

Ezek a ház mögött nőttek.

Ugyan nem gomba szakértő, de ez nagyon hasonlónak tűnik a korábban látottakhoz, így egy élete, egy halála, belevág és leszed egyet. Ez is van vagy 1 kiló, elég lesz vacsorára.

img_20181229_154614.jpg

Tente, hatalmas darab, de ez nem az óriás gomba!

Azért biztos ami biztos megmutatja a pásztoroknak, akik lelkesen mondják, hogy ez bizony egy szép nagy tente, ehető. Pisti úgy döntött, hogy gombakrém leves és rántott gomba készül belőle.

 img_20181229_163533.jpg

Már a konyhában

A terv jó volt, csak épp zsemlemorzsa nincs a farmon (most bosszulta meg magát, hogy Pisti legutóbb a Shoprite-ban, amikor először látott Zambiában zsemlemorzsát, nem vett belőle). Sebaj, párizsiasan lesz megsütve. A gombaleves, a kertben termett hagymával és az otthoni magból kelt petrezselyemmel, tejszínnel, nagyon finom lett. De akkora lett az adag, hogy jutott másnap ebédre is. A rántott gomba tartárral és rízzsel, meg csemege uborkával, szintén otthoni emlékeket idézett fel és ebből is jutott másnapra. Utána egy kis Dobos torta, mellé egy kis ajándékba kapott argentín Malbec bor, hmmm, élni tudni kell! Finom vacsora volt.

 img_20181229_203518.jpg

Elkészült a menü: gombaleves, rántott gomba, tartár, rízs

Mivel az alkalmazottak tudják már, hogy Pisti szereti a gombát, Ba Chanda (Csanda bácsi), a növénytermesztési vezető egy újabb tentével kedveskedett Szilveszterkor Pistinek. Pisti úgy döntött, hogy Újév napján meghívja ebédre a saját házába Ba Chandát és Emmanuelt az állatorvos fiút egy gombalevesre. Erre nem volt még példa a farm történetében! Az ultra rasszista Burek sosem engedett be feketét a házba, kivéve a személyzetet. Az meg, hogy együtt egyenek feketék és fehérek, na az lehetetlen esemény volt (lásd valószínűség számítás!). Meg is volt illetődve a két bemba, de ízlett nekik a gomba leves. Meg is jegyezte Wiscott, hogy erre az ebédre még 10 év múlva is emlékezni fognak a résztvevők, emlegetni fogják, amikor már szárnyalni fog a farm.

img_20190101_121240.jpg

A történelmi ebéd szereplői

Pisti sokat gondolkodott, hogy mi is legyen ebédkor a lencse helyettesítője Újévkor, hiszen az mégiscsak fontos lenne, hogy sok pénzt keressen 2019-ben. Gondolt a babra, de hát az mégsem hasonlít a pénzre, a lencse ugyebár valamelyest hasonlít az érmékre, innen jön a hagyomány. Amikor aztán meglátta a nagy gombát, egyből rájött a megoldásra! A gomba tökéletesen helyettesíti a lencsét, sőt jobb is annál! Ha megnézi valaki a gomba spóratartó lemezeit, azok pont olyanok, mintha bankjegyek lennének egy pénztárcában! A PAMO 2019-ben nem érméket, hanem súlyos bankókat fog keresni! Pisti hagyományt teremtett, vagy mégsem... Egy év múlva meglátjuk az eredményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr7414527316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.01.05. 15:44:12

Jol néznek ki. :) Gomba jöhet hozzám minden mennyiségben. :)

Tintafolt 2019.01.05. 21:12:28

Jól néz ki, bár magamtól nem merném megenni (mert olyan, mint egy galóca - jó, nem olyan, hanem az -, és a galócák között vannak olyanok, amik nem jó úton járnak). Azért a helyiek általában tudják, hogy mit lehet megenni, én is így ettem először saját kezűleg szedett gombát. Az is igaz, hogy a bátorságom kicsit megingott, amikor a helyi kalauzunk a sokadik gombázás alkalmával rámutatott egy gombára, majd megszólalt: "Régebben azt is megettük, de mióta olvastam, hogy mérgező, azóta nem szedem le."
Nálam a vargánya marad az örök favorit.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.01.07. 20:27:59

Azért a tente, az Amanita zambiana se tűnik egy kis darabnak. Szerencséd van, hogy ez egy ehető galóca, mert a nemzetségében ott van a gyilkos galóca és sajnos Afrikában is akad amatoxin tartalmú rokona. Na, de a tente nem tartozik a mérgezők közé.

acycloren 2019.08.06. 07:39:33

Kérdésem lenne: Afrikában honosak pszichedelikus gombák, mint a Psilocybe cubensis vagy más pszilocibin tartalmú fajok? Olvastam, hogy a Psilocybe natalensis és a Psilocybe cubensis transkeii elterjedt Afrika déli részén, talán nem épp Zambiában, hanem Dél-Afrikában. A helyiek élvezik ezeket vagy nem is tudnak róluk?

MagyarFarmerZambiában 2019.08.06. 19:52:51

@acycloren: Zambiában nem hallottam még tudatmódosító gombákról. Ettől persze lehet hogy vannak. A farm környékén biztos nem fogyasztják. Persze a hagyományos witchdoctorok lehet, hogy ismernek ilyet.
A helyieknek megteszi a vadkender, ami nő a bozótban. És ismerik is a hatását...

Magyar Farmer Zambiában

Ez a blog arról szól, hogy pár lelkes és bátor ember elhitte, hogy érdemes a világ déli felén, Zambiában, Afrika kellős közepén mezőgazdasági termelésbe fogni. Megvettek egy farmot és a hosszas engedélyezési folyamatok után 2018-ban megkezdődik a munka. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges a helyi jelenlét, így egyikük, nevezzük a továbbiakban Pistinek, kiköltözött Afrikába. Az ő kalandjait olvashatod a továbbiakban.

süti beállítások módosítása